ali je vnetje ušes nalezljivo

Gre za izredno pogosto bolezensko stanje, ki je zelo razširjeno med evropskimi otroki. Zaradi različnih vnetnih stanj pri otrocih ni nič nenavadnega, da je prišlo do porasta uporabe antibiotikov. V povprečju naj bi otroci v Evropi jemali antibiotike tudi do osem tednov na leto. Najpogostejše je prav pri najmlajših, saj za njim največkrat obolevajo otroci mlajši od treh let.

Ob tako pogostih obolenjih se marsikdo vpraša, ali je vnetje ušes nalezljivo? Nalezljive so predvsem bolezni, ki so običajno tudi glavni povzročitelji. To pa so prehladi in nahodi, ki razsajajo v zimskem času. Ti lahko povzročijo virusne ali bakterijske okužbe v telesu. Če pride do gnojnih izcedkov, potem gre verjetno za bakterijsko okužbo, zato bo zdravnik takrat predpisal antibiotik.

vnetje ušes.2

Ali je vnetje ušes nalezljivo in kaj je vzrok za nastanek?

Zakaj je prav uho najbolj izpostavljeno okužbam? V njegovem srednjem delu potekajo številne povezave med nosom in žrelom, zato so prav tista mesta običajno najbolj prizadeta. Do pogostejših okužb pa prihaja tudi v okoljih, kjer živijo ljudje v skromnejših razmerah zaradi slabšega socialnega statusa.

Ta je namreč pogosto vzrok za slabšo prehrano in na splošno slabše življenjske razmere, kar lahko škodljivo vpliva na imunski sistem. Če je ta močno oslabljen, lahko pride do ponavljajočih se okužb. V takšnih primerih je priporočljivo razmisliti o cepljenju. Ko otrok zboli, pa je tudi kužen, zato je treba preprečiti stike z drugimi otroki, da se okužba ne širi.

vnetje ušes.2.q

Vzroki so lahko posredni in neposredni

Običajno do obolenja pride zaradi spleta številnih okoliščin, ki ustvarijo idealne pogoje za širjenje škodljivih mikrobov, ki se lahko hitro razmnožijo in povzročijo okužbo. Vzroki so zato lahko številni. Če je v predelu srednjega ušesa preveč vlažno in toplo, obenem pa ni dovolj zraka, se bodo v takšnih pogojih razvili mikrobi, ki lahko povzročijo bolezensko stanje.

Morda samo po sebi ni vnetje ušes nalezljivo, vendar do njega lahko pride zaradi drugih bolezenskih procesov, kot so na primer različne okužbe dihal, prehlad, gripa, angina, bronhitis, alergije in podobne težave. V takšnih primerih se namreč lahko na sluznici grla nabirajo mikrobi in sluz.

Ker je sluznica grla povezana z evstahijevo cevjo, ti mikrobi vdrejo vanjo, zato pride do okužbe, sluznica oteče, sluz pa začne zastajati. Zaradi zastajanja sluzi, sluznica postane neprehodna in ne more normalno opravljati svoje funkcije, v njej pa so se že razmnožili mikrobi, ki se pomikajo v srednje uho in tam povzročijo okužbo.

vnetje ušes (1)

Alergije in številni drugi dražilci dihal

Pogosto marsikdo ob praskanju in srbenju po grlu in v notranjosti žrela pomisli, da je vnetje ušes nalezljivo. Vendar so razlogi za to lahko povsem nepričakovani. Poleg dražečih parfumov in cigaretnega dima ter podobnih okoljskih strupov našo sluznico lahko razdraži tudi alergijska reakcija. Zaradi tega se nato najprej pojavi okužba dihal, ki povzroči draženje in zadebelitev sluznice.

Do draženja in zadebelitve sluznice pa lahko pride zaradi alergijskega odziva na pršico, pelod ali živalsko hrano, vse pogostejše pa so tudi alergije oziroma netoleranca na določena živila, najpogosteje so to mleko in različni mlečni izdelki. Ker je na trgu na voljo veliko izdelkov, ki so močno predelani in niso iz ekološke reje, so alergije zelo pogoste.

vnetje ušes3

Starši naj bodo še posebej pozorni pri mlajših otrocih

Kljub temu, da načeloma ni vnetje ušes nalezljivo, je lahko vseeno zelo nevarno, kar še posebej velja pri baterijski okužbi pri otrocih mlajših od dveh let. V primeru poslabšanja stanja otroku lahko poči bobnič ali pa bolezen napreduje v meningitis. Na srečo je takšen potek bolezni zelo redek.

Zato naj bodo starši pri takšnih bolezenskih stanjih otrok še posebej pozorni v prvih 48 urah. Če se takrat pojavi gnoj, lahko pomeni, da gre za bakterijsko okužbo in bo potreben obisk pri zdravniku. Če ima otrok poleg gnojnega izcedka še povišano telesno temperaturo in hude bolečine, je to tudi znak, da gre za bakterijsko okužbo, ki zahteva takojšen obisk pri zdravniku in zdravljenje z antibiotiki.