vnetje ušes

Otitis ali vnetje ušes, ki je zelo pogosto pri majhnih otrocih do tretjega leta, se dogaja v srednjem ušesu. Ker je dostop do njega enostaven in kratek, lahko preko žrela in nosu vstopijo bakterije in virusi ter povzročijo neljube procese. Če ima otrok še malenkost slabši imunski sistem ali slabšo prehrano, je temu še hitreje nagnjen. Ali je vnetje ušes nalezljivo in ali je mogoče otroka kako pred tem zaščititi, vam razkrijemo v nadaljevanju.

vnetje ušes4 x

Simptomi in nastanek

Vnetje ušes nalezljivo vpliva na druge otroke samo zaradi razloga, ki se skriva v sami sestavi njihovih ušes. Do tega pride iz dveh razlogov. Prvi razlog je zato, ker je le-to povezano z nosno votlino ter žrelom, preko tako imenovane Evstahijeve tube, ki omogoča zračenje in čiščenje. To je pomembno za normalen sluh. In ker je pri malčkih le-ta krajša, vodoravna in širša, se lažje zapre, kar pomeni posledično motnjo za prezračenost ušes.

Drugi razlog pa je vnetje sluznice zaradi mikrobov, ki pridejo vanj iz žrela in nosu. Ko smo prehlajeni, v nosno votlino vdrejo bakterije in virusi, ki se preko sluznice nosnega dela po Evstahijevi tubi prenesejo v osrednji del sluhovodov.

Tovrstno vnetje se zelo pogosto prenese iz vrtca, kjer je otrok obkrožen s skupino in veliko lažje pride v stik z drugimi okuženimi. Sta pa za nastanek pogostejših in celo kroničnih obolenj, kriva žrelni mandelj in žrelnica, ki sta pri otrocih do 3. leta večja, saj predstavljata obrambo pred raznimi okužbami. Tako torej mandelj blokira vstop v tubo, zaradi česa nastane podtlak in začne se nabirati tekočina v srednjem uhlju.

vnetje ušes pri otrocih

Simptomi za vnetje ušes nalezljivo, so pogosto:

  • bolečina,
  • vlečenje za uho,
  • visoka telesna temperatura,
  • občutek šumenja,
  • gnojni izcedek in slabši sluh.

Pri majhnih otrocih je pogosta jokavost, bruhanje, driska in enaki znaki kot pri prehladu. Ob hudem izbruhu se lahko zgodi tudi predrtje bobniča, pri čem sledi izcedek ter zmanjšanje bolečine. Predrtje bobniča je nevarno in lahko pride do trajne okvare sluha, če le-tega ne zdravimo.

vnetje ušes22

Ali je vnetje ušes nalezljivo in kako deluje na druge otroke

Če opazite, da je vaš otrok hudo prehlajen, svetujemo, da ga ne izpostavljate v skupini ostalih otrok, saj lahko pride do okužbe ostalih otrok ali pa hujše oblike prehlada, ki vodi do izbruha. Kako lahko preprečimo, da se prehlad ne bi razširil še na ostale dele?

Zadevo lahko uredimo predvsem s skrbnim opazovanjem znakov ter rednim izpiranjem noska s fiziološko raztopino, večkrat na dan.

vnetje ušesa

Zdravljenje

Kadar pride do znanih simptomov, so znaki manjši ter znani kot prehlad in rahli izcedki iz nosu, vam svetujemo, da zadevo zdravite doma tako, da otroku omogočite veliko tekočine, rahlo izpiranje nosnice s primerno raztopino ter bujno opazovanje. Kadar pa vidite, da so simptomi hujši in se pojavi visoka vročina ter bolečine in nejevoljnost, pa pojdite po nasvet k zdravniku, saj se hitro lahko prehlad sprevrže v hude znake za vnetje ušes.

Zdravnik vam tako lahko predpiše antibiotično zdravljenje, ki traja od enega tedna do deset dni. Tukaj se je treba striktno držati navodil in odmerjanja, da se uničijo vse bakterije in okužbo v popolnosti odstranimo. Tako zagotovimo, da se le-ta ne bo ponovila. Zagotovo boste prejeli tudi zdravila proti povišani temperaturi, proti bolečinam in pa kapljice za nos, katere blagodejno delujejo na okužbo in izboljšajo prezračenost srednjih ušes.

Boste pa zagotovo priča nasvetu, ki ga prejmete ob ponavljajočih se okužbah, ki vam ga bo podal zdravnik in je tak, da priporoča cepljenje proti bakterijam hemofilus in pnevmokok. To sta 2 najpogostejša povzročitelja okužb dihal, ki vplivata na vnetje ušes nalezljivo tudi za druge otroke.

Priporočamo vam torej, da z otrokom ostanete doma, mu redno čistite nosno votlino ter mu zagotovite veliko tekočine in sadja.