11

Vprašanje zakaj se pes vrti v krogu lahko za lastnike živali predstavlja zmedo in zaskrbljenost. To obnašanje lahko povzročijo različni dejavniki, vključno z medicinskimi stanji, nelagodjem, zmedo ali pa je to pravzaprav celo naravni instinkt. V tem prispevku bomo raziskali razloge, zakaj se pes vrti v krogu, in predstavili nasvete, kako se spopasti s tem obnašanjem. Ne glede na to, ali vaš kosmatinec doživlja nelagodje, zmedo ali samo sledi svojim instinktom, je razumevanje zakaj nastane nenavadno vedenje psa ključnega pomena za najti rešitev.

pes

Fiziološki razlogi

Razlog zakaj se pes vrti v krogu, je lahko znak fiziološkega problema. Včasih se to lahko zgodi zaradi bolečin ali nelagodja, na primer, če ima težave s hrbtenico ali živci. Drugi možni vzroki so lahko vnetje, bolezni živčevja ali celo demenca. Da bi ugotovili vzrok tega obnašanja, bo verjetno potreben pregled pri veterinarju. Le ta bo lahko opravil preiskavo in postavil diagnozo. Če ima vaš kosmatinec fiziološki problem, bo verjetno potrebno zdravljenje in rehabilitacija, da se olajša njegovo stanje in prepreči nadaljnje težave.

zakaj se pes vrti v krogu 1

Navade iz prvega obdobja življenja

Eden od odgovorov na vprašanje, zakaj se pes vrti v krogu, je lahko posledica navad iz prvega obdobja življenja. Mnogi psi so bili vzgojeni v majhnih, omejenih prostorih, kot so kletke. To jim je lahko povzročilo občutek ujetosti, ko so v omejenem prostoru. Ko so taki pogoji spet na voljo, se lahko vrnejo k temu odzivu, saj jim tako obnašanje pomaga povečati občutek varnosti. Druga možnost je, da se morda želijo znebiti parazitov. Da bi razumeli njegovo obnašanje, je pomembno opazovati njegov odziv v različnih situacijah in kombinirati to z njegovimi fiziološkimi potrebami. Z ustreznim treningom in nego mu lahko pomagate, da se počuti varneje in manj zmedeno.

zakaj se pes vrti v krogu

Čustveni razlogi

Kosmatinec, podobno kot ljudje, lahko reagira na svoje čustveno stanje z nenavadnim odzivom. Vzrok lahko leži v stresu, tesnobi, strahu ali celo depresiji. Če se nenavadno obnaša, je morda vredno preveriti njegovo čustveno stanje in poskrbeti za ustrezno zdravljenje. Pomembno je, da se odzivamo na čustva našega psa, saj lahko to pripomore k njegovemu splošnemu dobremu počutju in zdravju. Eden od glavnih vzrokov čustvenih težav pri psu je neustrezno vzgoja in socializacija. Če kuža ni bil ustrezno socializiran med ranim otroštvom, lahko to povzroči strah in tesnobo pri stiku z ljudmi in drugimi živalmi. Drugi vzroki vključujejo spremembe v okolju, kot so selitev, smrt drugega domačega ljubljenčka ali človeka, ki ga je kuža dobro poznal, ali drugi stresni dogodki.

zakaj se pes vrti v krogu1

Kako mu pomagati?

Nenavadno vedenje psa lahko signalizira težavo, ki jo je treba rešiti. Tukaj je nekaj nasvetov, kako lahko pomagate svojemu psu: poiščite veterinarsko pomoč. Če sumite, da ima zdravstveni problem, se posvetujte s svojim veterinarjem. Če ne dobi dovolj gibanja, lahko to povzroča težave. Zagotovite mu vsakodnevne sprehode in igrajte se z njim. Če ima težave zaradi stresa, ga poskusite spraviti iz njegovega ustaljenega ritma. Spreminjanje svojega vsakodnevnega ritma, kot je na primer sprehod ob drugi uri dneva, lahko pomaga. Pazite, da ima kosmatinec dovolj vode, hrane in spanca. Če ima težave s spanjem, poskusite ustvariti udobno spalno okolje. Če menite, da ima pes vedenjske težave, se posvetujte s strokovnjakom za vedenje psov. Strokovnjak lahko pomaga identificirati vzrok in ponuditi ustrezno pomoč.

Zdravljenje čustvenih težav

Zdravljenje čustvenih težav pri psih, če so le-te razlog zakaj se pes vrti v krogu, je pomembno, saj lahko pomaga ohranjati zdravje in dobro počutje vašega ljubljenčka. Obstaja več načinov za zdravljenje čustvenih težav pri psih. Terapija vedenja je ena izmed najučinkovitejših metod za zdravljenje čustvenih težav pri psih. Vključuje vadbo in spodbujanje pozitivnih vzorcev, da se odpravijo neželeni vzorci obnašanja, kot je strah ali tesnoba. Spremembe okolja, kot so novi dom, spreminjanje rutine ali dodajanje novih družabnih interakcij, lahko pomagajo pri odpravljanju stresa in tesnobe pri psih. Redne aktivnosti, kot so sprehodi, igre in treniranje, lahko pomagajo pri izboljšanju čustvenega zdravja vašega psa.