smarthome controla

Si želite bivati v domu, ki ga boste lahko upravljali preko enotnega omrežja? Tako boste imeli popoln nadzor nad delovanjem klimatskih naprav, računalnikov ter številnih senzorjev in drugih podobnih naprav. Odločite se lahko za skoraj popolno avtomatizacijo delovanja naprav oziroma za nadzor določenih hišnih opravil, ki jih želite avtomatsko vklapljati in izklapljati, kot so luči ali prezračevanje.

Če vas zanima, kaj je pametna hiša, si več o tem lahko preberete v nadaljevanju, kjer boste lahko izvedeli marsikakšno pomembno podrobnost o tem, kako deluje in koliko nadzora lahko pravzaprav sploh imate v svojih rokah.

pametna hiša

Kako deluje centralni sistem?

Smart home sistem je zasnovan tako, da upravljanje naprav prilagodi uporabnikovim navadam. Upravljanje hiše vam omogoča lokalno centralno in tudi oddaljeno upravljanje. Da bi iz klasične dobili pametno hišo, je potrebna vgradnja ustreznih sistemov, ki jo bodo nadgradili. Ti so sestavljeni iz centralne enote in končnih naprav, ki jih uporabljate vsak dan za različne namene.

Naprave med seboj komunicirajo prek brezžične povezave, vsi podatki in ukazi pa se lahko prenašajo preko posebnega namenskega omrežja. Komunikacija v takšnem domovanju poteka v dve smeri, in sicer tako, da naprava komunicira z drugo napravo, obenem pa poteka še komunikacija naprave s prehodom.

smarthome

Kaj je pametna hiša in kaj vse vam omogoča?

Predvsem vam omogoča nadzor nad delovanjem vseh vaših naprav in sistemov. To pa pomeni nadzor nad gospodinjskimi aparati, ki jih lahko nadzorujete oddaljeno ali pa nastavite časovnike, ki bodo avtomatsko poskrbeli za njihov izklop in vklop. Nadzirate lahko delovanje rolet oziroma senčil, tako da jih na daljavo prek omrežja dvigujete in spuščate, nastavite pa lahko tudi zasenčenje ob točno določeni uri.

Poleg naprav pa boste lahko z inteligentnim sistemom upravljali in nadzirali alarmni sistem, ogrevanje, hlajenje in prezračevanje. Pri uravnavanju ogrevanja in ohlajanja v prostoru boste lahko z avtomatskim zviševanjem oziroma zniževanjem notranje temperature imeli popolnoma vam prilagojen način bivanja. Sistem pa bo na ta način posredno poskrbel tudi za znižanje stroškov za ogrevanje.

smarthome2

Za več udobja in boljše upravljanje z energijo

Ob vse višjih cenah energentov vse več ljudi išče načine, kako znižati stroške energije, ne da bi pri tem trpelo udobje. Ravno zato je pametna hiša za marsikoga najboljša izbira. S svojo zasnovo vam bo zagotovo nudila optimalno udobje, poleg tega pa si boste zagotovili optimalno upravljanje z energijo, kar pomeni, da boste lahko bistveno več privarčevali. Poleg tega pa vam zagotavlja tudi večjo varnost.

Za vse to namreč poskrbi inteligentni integrirani sistem, s katerim boste bolje upravljali z naravnimi viri in njihovo uporabo. Nič več vam ob vstopu v avto ne bo treba skrbeti, ali ste izklopili štedilnik in ali ste zaklenili vhodna vrata. Zdaj se vam ne bo treba več vračati nazaj, da preverite, če je vse v redu.

Kako pametna hiša poskrbi za boljšo varnost?

S pomočjo posebnih inštalacij, ki predstavljajo najbolj pomemben del celotne zasnove, ki so izredno praktične, boste lahko preko svojega pametnega telefona kadarkoli preverili delovanje kateregakoli vgrajenega sistema. Tako boste preprosto prek aplikacije imeli nadzor nad celotnim domom in tudi nad direktno okolico, kar pomeni, da vas bo sistem tudi opozoril na morebitne vlomilce. Inteligentni varnostni sistem ima namreč vgrajene senzorje gibanja, ki pa tudi zaznajo razbito steklo ali odprta vrata.

Odločitev za to najsodobnejšo rešitev, s katero si boste zagotovili varnejše in energetsko učinkovitejše bivanje, je torej resnično smiselna za vse, ki si poleg udobja želijo imeti večji občutek varnosti in popoln nadzor nad svojim domom. S tem boste pridobili varen in trajnosten dom, v katerem boste lahko uživali v maksimalnem udobju brez slabe vesti, saj se boste zavedali, da vam je zagotovljen energetsko učinkovit način bivanja.