branje bilanc1

Za uspešno poslovanje moramo biti strokovno podkovani glede številnih izzivov, ki nas čakajo na poslovni poti. To zahteva od nas:

 • nenehno formalno in neformalno izobraževanje,
 • povezovanje z različnimi strokovnjaki
 • ter sodelovanje z raznimi ustanovami, ki nam lahko pomagajo do uspehov.

Poleg tega moramo pridobiti tudi vrsto mehkih veščin. Čeprav nam za posamična področja vselej lahko priskočijo na pomoč naši sodelavci, ki so specializirani za določene smeri, je kljub temu vedno pomembno, da jih, vsaj glede osnov, razumemo tudi sami. Tako nam med drugim lahko koristi poznavanje marketinga, prodaje in nabave, logistike, vodenja in nenazadnje tudi računovodstva, pri katerem je bistveno branje bilanc. Branje bilanc je osnova za poznavanje tako naših lastnih uspehov ali neuspehov kot tudi tujih, predvsem naših potencialnih partnerjev. V nadaljevanju bo predstavljen pomen dobrega poznavanja predvsem slednjega področja. Primer, kaj lahko obsega izobraževanje s teh področij, pa si lahko med drugim ogledate na tej povezavi: https://openit.si/izobrazevanja/poslovna-izobrazevanja/podjetniske-finance/

podjetniške finance2 (1)

Kako smo lahko v prednosti, če obvladamo branje bilanc?

S tem ko se seznanimo z določenimi izrazi, kot so:

 • dolgoročna in kratkoročna sredstva,
 • čisti prihodki od prodaje,
 • obveznosti do virov sredstev in tako dalje,

lahko operiramo z nekaterimi številkami in sprejemamo smotrne odločitve v prihodnje. Podjetniške finance so same po sebi namreč precej kompleksne, nerazumevanje tega, kaj določene številke in zneski predstavljajo oziroma kako moramo ukrepati, da bi jih uredili, pa nas lahko drago stane. Tako je ključnega pomena, da branje bilanc uvrstimo med svoje najvišje prioritete in v sodelovanju z našo računovodsko službo preverjamo, kako finančno zdrava je naša organizacija. Običajno se tega morda lotimo enkrat na leto, ko je čas za oddajo poročil, vendar je v nekaterih primerih to premalo in včasih tudi prepozno. Določene podjetniške finance moramo spremljati sproti in kontinuirano, da že med letom razumemo, ali gremo v pravo smer oziroma ali spretno krmarimo med morebitnimi napakami. Da bi se izognili resnim posledicam, tako vložimo svoj čas v izobraževanje glede tovrstnih tematik.

branje bilanc

Na kakšen način nam branje bilanc pomaga razumeti širše procese?

Če razumemo branje bilanc, bomo razumeli tudi nekatere vzporedne procese, ki se odvijajo v naši organizaciji ali zunaj nje, predvsem pa bomo lahko planirali naše bodoče korake. Na primer če potrebujemo kredit ali pa smo se znašli v rdečih številkah, bo pravilna interpretacija zneskov ključna, da bomo znali narediti naslednje poteze. Poleg tega bomo bolje razumeli tudi podjetniške finance naših partnerjev, in sicer še preden pričnemo sodelovanje z njimi oziroma bomo tako bolje spoznali tudi našo konkurenco. Na ta način lahko pravočasno preverimo, ali so naši partnerji resni ali pa je z njihovo organizacijo nekaj narobe in je boljše opustiti partnerstvo že na samem začetku. Pregled stanja konkurence pa nas bo morda celo spodbudil, da sami pričnemo resneje delovati v nekaterih pogledih oziroma dohitimo konkurenco z vpeljavo ustreznih ukrepov.

branje bilanc

Zgledno urejene podjetniške finance v različnih situacijah

Poleg doslej naštetih primerov, kot so:

 • najem kredita,
 • krizni časi
 • in letna poročila,

moramo imeti vzorno urejene podjetniške finance tudi tedaj, ko razmišljamo, da bomo svojo organizacijo prodali oziroma iz nje izstopili, kar se bo na neki točki zagotovo zgodilo. Tedaj bomo želeli čim več iztržiti, pri tem pa bomo morali dobro poznati tipične oziroma najpogostejše napake, do katerih lahko pride pri izstopu. Iskanje kupca je lahko dokaj zahtevno, izbrati pa moramo tudi pravi trenutek. Poskrbimo za to, da bomo že ustrezno pripravljeni, ko pride pravi čas za to, da ne bomo v zadnjem trenutku nabirali najbolj nujnih informacij in iskali primernih svetovalcev.

podjetniške finance

Kako najbolj učinkovito do pravega znanja?

Če želimo pridobiti doslej našteta znanja, da bomo imeli podjetniške finance v malem prstu, se bomo morali podati na pot raziskovanja različnih izobraževanj, delavnic in seminarjev, ki jih ponujajo številni izvajalci. Smiselno je najti take, na katerih bomo lahko izvajali praktične vaje in se preizkusili v raznih izzivih, da ne bomo usvojili zgolj teorije in nato prakso spoznavali zgolj v lastni organizaciji. Izbiramo lahko med različnimi dolžinami delavnic in seminarjev, od enodnevnih do večdnevnih, kar je priročno, v kolikor smo na tesnem s časom, ali pa tudi večmesečnih in večletnih, na katerih bomo spoznali nekatere tematike do samih temeljev:

 • Na primer izobraževanje za branje bilanc lahko traja zgolj en dan in nas bo stalo okoli 100,00 EUR,
 • lahko pa traja več dni ali v modulih, ki lahko stanejo od okoli 500,00 EUR dalje.

Za daljše seminarje bomo morali odšteti tudi več tisoč evrov, nekaj popustov pa lahko dobimo z zgodnjimi prijavami. Predvsem se dobro pozanimajmo o predavateljih in se udeležimo predavanj tistih, ki imajo pozitivne ocene ter nudijo kakovostne informacije. To bomo najlažje razbrali iz mnenj predhodnih udeležencev, še boljše pa je najti priporočila iz prve roke. Poleg tega je na voljo tudi obilica spletnih tečajev za zelo ugodno ceno ali praktično zastonj, seveda pa je pri tem ključno, da se prijavimo na tiste iz preverjenih in uglednih virov ali tiste, na katerih lahko pridobimo priznane certifikate.

podjetniške finance