Danes si brez spletne strani težko predstavljamo uspešno komunikacijo z našimi strankami in splošno javnostjo. Da jo bomo pravilno postavili, moramo slediti nekaj korakom. Eden izmed ključnih korakov je med drugim registracija domene, ki se morda na prvi pogled zdi obstranska stvar, vendar je izjemnega pomena. Ime strani bo namreč predstavljajo našo znamko oziroma več naših znamk ter naše poslanstvo in bistvo delovanja, hkrati pa bo odražalo razlikovanje glede na druga podjetja. Kako registrirati domeno na preprost in ustrezen način, preverimo v nadaljevanju.

Premislek glede poimenovanja in trgov, na katerih poslujemo

Pričnimo s premislekom glede poimenovanja. Ime naj ne bo predolgo in prezapleteno, temveč tako, ki se ga je enostavno zapomniti, šumnike pa je najboljše opustiti, saj so nepraktični, zlasti če bomo poslovali tudi s tujino. V kolikor bomo uporabili na primer ime našega podjetja, bomo morali v iskalnikih ponudnikov najprej preveriti, če ni morda že zasedeno. Utegnemo namreč nepričakovano naleteti na že zasedeno poimenovanje in tedaj bomo morali razmisliti o alternativah. Izjemno pazljivi bodimo, da ne izberemo imena, ki predstavlja zaščiteno blagovno znamko, saj lahko zaidemo v pravne težave. Katere so zaščitene, preverimo v različnih javnih bazah.

Istočasno se odločimo tudi glede končnice: ali bo to .si, .eu, .com, .org ali morda katera druga? Pri tem se je najbolje ravnati glede na trg, s katerim največ poslujemo oziroma s katerim želimo poslovati. Za izključno slovenski trg bo zadostovala končnica .si, za evropski bo optimalna .eu, za širši mednarodni pa bo med najboljšimi .com. Nekatere končnice imajo tudi že več milijonov naslovov, zato je zasedenost na njih precej večja. Na voljo so tudi številne druge, ki jih ni potrebno urediti v tujini, temveč je taka registracija domene lahko opravljena preko domačih ponudnikov. Poleg tega obstajajo še tematske, kot na primer .news, .blog, .studio in druge. Smiselno je tudi, da vnaprej razmislimo, kako bomo ukrepali v situaciji, če naša znamka postane izjemno uspešna in to konkurenca opazi ter prične pod drugo končnico presumerjati stranke k sebi.

Registracija domene je opravljena nadvse hitro

Potem ko smo našli ustrezno ime, pri izbranem ponudniku izpolnimo zahtevane obrazce, v katere bomo vnesli podatke glede lastništva ter plačila, kontakte in podobno. Nato enostavno izberemo obdobje, v katerem želimo zakupiti naslov, in sicer je registracija domene lahko urejena za eno leto ali več let. Po izvedenem plačilu in potrditvi preko e-pošte jo lahko pričnemo uporabljati takoj oziroma se lahko pričnemo dogovarjati z izdelovalcem spletne strani, da nam pomaga izpeljati preostali del procesa. Pomembno je, da nam ponudnik zagotavlja tudi stalno podporo, da se v primeru nejasnosti in napak lahko kadar koli obrnemo nanj. Nekateri omogočajo podporo vse dni v letu 24 ur na dan.

Kako registrirati domeno na najbolj ugoden način?

Obstaja nekaj opcij, s katerimi si lahko zagotovimo najboljšo ceno. Spremljanje akcij se nam kaže kot prva opcija, saj ponudniki v določenih obdobjih ponujajo nižje cene za določene končnice. Nato pa je ključno tudi obdobje zakupa. Če izberemo daljše obdobje zakupa za več let, bo cena na letni ravni nižja. Na primer za .com bi po trenutnih cenikih za prvo leto dali po redni ceni okoli 19,00 EUR (oziroma z začetnim popustom za prvo leto 12,50 EUR), za pet let v kompletu pa pridobimo 10 % popust in bi bil naš končni znesek okoli 80,00 EUR. Pravočasno zagotovimo tudi podaljšanje, da nam ne nastanejo dodatni stroški in drugi zapleti, ki bi vplivali na poslovanje. Morda na neki točki kasneje tudi ugotovimo, da bi želeli narediti prenos od enega k drugemu ponudniku, kar je ravno tako izjemno enostavno. Veliko ponudnikov nam to opravi brezplačno ali ugodno, sam postopek prenosa pa je odvisen od več dejavnikov.