Pri zdravljenju različnih stanj in bolezni lahko občasno posežemo po rešitvah, ki predstavljajo dopolnitev našim predpisanim zdravilom. Za samozdravljenje obstaja vrsta rešitev, seveda pa je vselej smiselno pretehtati, kako določen postopek lahko vpliva na predpisan potek zdravljenja. V naslovu omenjena tekočina je koloidna raztopina, ki vsebuje nanodelce te žlahtne kovine in v taki obliki lahko pomaga pri številnih tegobah. Različni viri navajajo, da je bila za koloidno zlato uporaba v medicinske oziroma zdravilne namene poznana že v času starih Egipčanov in Kitajcev pred več tisočletji. Stari Egipčani so na primer z njegovim uživanjem želeli doseči duhovno in telesno očiščenje. Etruščani so se ga posluževali v zobozdravstvu.

Kasneje je z odkritji srednjeveških alkimistov glede postopkov raztapljanja zlata ter s spoznanji švicarskega zdravnika Paracelsusa postalo zdravljenje z njim zanimivo tudi za uradno medicino. Tedaj so ga uporabljali za zdravljenje melanholije. Sredi 19. stoletja je prišlo do poskusov zdravljenja sifilisa z njim, na ameriškem Inštitutu Keeley pa so okoli leta 1880 zdravili z njim alkoholizem. Nemški zdravnik in mikrobiolog Robert Koch je leta 1890 odkril še njegove bakteriostatične lastnosti. Danes je ta koloidna raztopina pretežno namenjena reševanju stanj in bolezni, kot so na primer:

  • revmatoidni artritis,
  • kronična utrujenost,
  • multipla skleroza,
  • srčne bolezni,
  • diabetes in številna druga.

Kaj sploh pomeni koloidna raztopina?

Kot je bilo navedeno že v uvodu oz. kot nakazuje že samo ime, je koloidna raztopina tekočina, običajno destilirana voda, ki vsebuje delce trde snovi, ki je bila raztopljena. V našem primeru velikost zlatih delcev lahko znaša med 5-10 in do nekaj 100 nanometrov, od njihove velikosti in oblike pa bo odvisna tudi obarvanost tekočine. Barve lahko segajo vse od rdečih in rumenih do rubinastih odtenkov, večjo barvno intenzivnost pa lahko pričakujemo v primerih, ko je vsebnost delcev višja. Pomembno je, da izberemo izdelke visoke kakovosti, za katere proizvajalci lahko zagotavljajo čistost ter pravilno koncentracijo delcev.

Kakšna je za koloidno zlato uporaba?

Natančno moramo upoštevati navodila prodajalca, saj prevelike količine lahko vodijo do zastrupitve. Prekomerno jemanje se lahko kaže kot dermatitis, poškodbe ledvic, vnetje krvnih žil, povečane bezgavke, vnetje jeter itd. V kolikor jemljemo druga zdravila, pa preverimo tudi s svojim zdravnikom ali pri farmacevtu, če morda sočasno jemanje ne bo povzročilo neželenih učinkov. Uživamo ga predvsem oralno, na primer enkrat na dan po eno žličko, na prve rezultate pa moramo počakati vsaj en mesec ali dva. V kolikor imamo alergijo ali v nosečnosti, ta koloidna raztopina ni primerna za nas.

Kakšne terapevtske lastnosti ima?

Nekatere koristi so bile že uvodoma naštete, načeloma pa gre za edinstveno in vsestransko uporabno naravno sredstvo, ki ima številne koristi za zdravje in lepoto. Ena izmed bistvenih prednosti je krepitev delovanja imunskega sistema, s tem pa odpornosti telesa proti raznim okužbam in pospeševanje procesa celjenja. Koristen je pri operacijah žil ali kosti, primeren pa je tudi za nekatere vrste raka. Deluje protivnetno, zato lahko igra pomembno vlogo pri lajšanju simptomov vnetnih stanj, kot je artritis ali revmatizem. Z njim lahko zmanjšujemo bolečine in ga vključimo pri urejanju prebave, za uravnavanje krvnega pritiska in pri izboljšanju prekrvavitve ter delovanja živčnega sistema. Poleg tega naj bi deloval kot naravni antidepresiv oziroma naj bi z njim dosegli večjo sproščenost ter pomiritev, obenem pa je lahko del terapije, če se borimo z raznimi odvisnostmi.

V kozmetični industriji je priljubljen zaradi svojih antioksidativnih lastnosti, saj:

  • pripomore k regeneraciji kože,
  • spodbuja proizvodnjo kolagena in elastina
  • ter pomaga pri zmanjševanju gub in znakov staranja.

Tako lahko izboljša videz kože in ga je smiselno vključiti v našo vsakodnevno ali vsaj občasno rutino nege telesa. Njegova vsestranskost nam tako lahko pomaga v različnih situacijah, zato ga velja preizkusiti pri naštetih težavah.