parket1

Kakšna tla boste imeli v novem stanovanju je eno izmed bistvenih vprašanj in odločitev pri gradnji ali obnovi bivalnega prostora. Že od nekdaj velja, da je les topel material, ki ga velikokrat vgrajujemo ravno v dnevne sobe, spalnice in delovne sobe. Je pa od tal odvisno, kakšen bo stil vašega doma, kakšno pohištvo se bo podalo in navsezadnje, kakšno vzdušje bo material pričaral vašemu domu. Ko smo pred dilemo, ali izbrati vsestranski laminat za vaš dom ali vas bo prepričal nekoliko dražji parket in njegove lastnosti, je odločitev precej težka. Zato smo vam v nadaljevanju pripravili kratko predstavitev teh dveh najbolj priljubljenih materialov v naših domovih, z vsemi njunimi prednostmi in slabostmi.

laminat1

Laminat za vaš dom je vedno zanesljiva izbira

Laminat je ena izmed najbolj pogostih talnih oblog v slovenskih domovih. Poleg tega, da so odporni in trpežni, so na voljo v vseh mogočih barvah in imitacijah. Marsikdo meni, da gre za cenovno ugodnejšo izbiro, kar je v primerjavi z drugimi talnimi oblogami morda res, vendar so tudi znotraj posameznih razredov velike razlike v kakovosti, posledično pa tudi v ceni.

Laminat se med seboj razlikuje po razredih obrabe in po končni obdelavi površine. Najcenejši je debeline 6 mm ali manj (31. razred), srednji razred je debeline 8 do 10 mm (32. razred), medtem ko so plošče debeline 10 do 12 mm (33. razred) smatrane kot odpornejše in tudi najdražje. V domove se največkrat vgrajuje srednja debelina, medtem ko se za bolj obremenjene prostore (npr. poslovne prostore) vgrajuje debelejši razred.

Prednosti, ki jih ima laminat, so številne. Prva je zagotovo enostavnost polaganja brez lepljenja, kar pomeni, da se lahko polaganja z malo spretnosti lotite kar sami. Ker gre za umetni material, je tudi bolj odporen na udarce, praske in obrabo, zato je še posebej priljubljen v kuhinjah, jedilnicah in otroških sobah. Je tudi enostaven za vzdrževanje in čiščenje, v primeru poškodovane letvice pa je enostavno mogoče zamenjati le posamezen del ali pa ga odpraviti z ustrezno pasto. Ena izmed ključnih prednosti je tudi ta, da ga je mogoče dobiti v skoraj vsaki različici, ki si jo zamislite – tudi v imitaciji pravega lesa, keramike, kamna ipd.

Seveda pa ima laminat tudi nekaj pomanjkljivosti. Ena izmed njih je hrupnost, saj se sčasoma lahko zgodi, da tla začnejo škripati pod nogami. Prav tako ima krajšo življenjsko dobo, na otip pa deluje tudi hladneje. V kolikor imate talno gretje, morate izbrati za to poseben laminat, saj je njegova prevodnost toplote slabša.

parket2

Naj vas prepriča parket in njegove lastnosti

Parket že od nekdaj velja za dražjo oz. premium izbiro. Gre za brezčasno talno oblogo, ki se poda v vsak dom, v njem pa pričara poseben občutek topline in domačnosti. Je tudi ena izmed redkih talnih oblog, ki jo je mogoče obnavljati, zaradi česar ima dolgo življenjsko dobo. Je pa pri njegovi izbiri potrebno vedeti par stvari.

Prva je na primer ta, katero vrsto izbrati, masivnega ali gotovega. V kolikor nimate talnega gretja, je masivni parket boljša odločitev, saj nudi večjo toplotno izolativnost, zaradi brušenja pa ima tudi dolgo življenjsko dobo. Ker pa sodobna domovanja vgrajujejo talno gretje, je veliko bolj primeren gotovi parket, ki je zaradi sestave izjemno stabilen in elastičen, omogoča pa boljše prehajanje toplote. Njegova prednost je tudi polaganje na klik, brez lepljenja, kar pohitri postopek vgradnje.

laminat

Vprašanje tudi, koliko slojnega izbrati. Dvoslojni ima zgornji sloj iz masivnega lesa, zaradi česar ima boljše lastnosti in se odlično obnese pri talnem gretju, vendar je nekoliko dražji. Troslojni je cenejši in tudi primernejši za večje površine, vendar manj primeren za polaganje na talno gretje. Zanimivo je, da ceno določa debelina in material zgornjega sloja ter kakovost spodnjega sloja.

Potem pa je tu še končna obdelava. UV-oljen parket je izredno obstojen, ne zahteva veliko  čiščenja in vzdrževanja, ohranja pa naraven mat videz. Je tudi izredno hvaležen za uporabo in vzdrževanje, zato postaja vse bolj priljubljena izbira. Oljen je bolj naravnega videza, enostavneje je popravljati morebitne praske, vendar pa vseeno zahteva nekoliko več vzdrževanja in ga je potrebno na dve do tri leta osvežiti.

Še njegove pomanjkljivosti: je izjemno mehak material, na katerem se hitro pokažejo odrgnine in praske, prav tako ni odporen na vlago, zato previdno pri nameščanju v kuhinjo ali jedilnico. Ker je naravni material, se lahko zgodi, da bo skozi leta zaradi sonca nekoliko spremenil svojo barvo, še posebej, če ga boste na določenih delih prekrili z pohištvom ali preprogo.

polaganje parketa

Torej, kateri material talne obloge je boljši?

Oba imata svoje prednosti in slabosti, kateri material pa je bolj primeren za vaš dom, pa je odvisno od vaših želja, vašega življenjskega stila in debeline denarnice. V kolikor iščete brezčasno in dolgoročno rešitev, izberite parket, seveda pa v nobenem primeru ne boste zgrešili z izbiro kakovostnega laminata. Še posebej, če v vašem domu prebivajo živahni otroci, živali in nerodni stanovalci.