kuhinjski otok1

Med najnovejšimi interieri še redkokdaj zasledimo dom, ki mu manjka kuhinjski otok. Le-ta je postal stalnica sodobnega načrtovanja prostora, ki pa v prostoru nima samo estetskega pomena, temveč je tudi nadvse praktičen. Samostojen element namreč pomeni dodaten prostor, boljšo razporeditev delovnih površin in s tem boljše gibanje med pripravo hrane. Zagotovo ste že slišali so »slovitem« trikotniku, ki poteka od hladilnika mimo umivalnika do kuhalne plošče. Čeprav se vgrajuje v velikih domovanjih, pa je kuhinjski otok primeren za manjše kuhinje. Ne gre za nekaj novega, tak tip postavitve elementov v prostoru je poznan že od nekdaj, venda se je skozi razvoj sodobnih bivanjskih površin nekoliko izgubil.

kuhalne plošče1

Kaj moram vedeti pred prenovo oz. montažo?

Pri načrtovanju prostora je pomembno, kako je velik in če ta sploh dopušča namestitev samostojnega elementa na sredini prostora. Vgrajevati ta nekoliko dražji kos pohištva samo zato, ker je to trenutno popularno, brez prave zasnove, je zgrešeno. V prvi vrsti je pomembno, kakšne dodatne delovne in shranjevalne površine vam bo kuhinjski element omogočal, seveda ne pozabite tudi za zunanjo stran otoka, ki gleda proti jedilnici in dnevnemu prostoru. Ker gre za element, ki izstopa in kliče po pozornosti, naj tudi bo tak – izstopajoč po barvi, materialu ali dizajnu.

kuhinjski otok3

Je kuhinjski otok primeren za manjše kuhinje?

Odvisno od prostora in postavitve, je kuhinjski otok je mogoče umestiti na različne pozicije, tudi v prostore z manj kvadrature. Čeprav je najbolj pogosta postavitev centralna, pa se lahko zamaknjena ali pa se stika s steno. V nobenem primeru pa ta ne sme biti preveč oddaljen od ostalih kuhinjskih elementov, saj se med pripravo hrane ne želite preveč sprehajati, temveč le priročno obrniti. Kako velik naj bo, je odvisno od vaših potreb in velikosti preostale delovne površine.

kuhinjski otok2

Kako velik naj bo in kaj namestiti nanj?

Če se boste odločili zanj, naj bo tako velik, da bo tudi funkcionalen oz. da boste z njim dobili nove površine. V prvi vrsti je namenjen pripravi hrane, zato so na njem pogosto pozicionirane kuhalne plošče in pečica, nekoliko manjkrat pa se na njem znajde umivalnik. Minimalna še spremenljiva dolžina je 180 cm, če boste nanj pozicionirali kuhalne plošče, če pa boste umestili korito z odcejalnikom, pa potrebujete še vsaj dodatnih 20 cm. Dolžina 200 cm velja nekako za najbolj spremenljivo. V kolikor boste nanj pozicionirali tako kuhalne plošče kot pomivalno korito, pa je minimalna dolžina 300 cm, saj mora biti med obema vsaj 60 cm proste delovne površine.

kuhinjski otok

Največkrat se na njih znajdejo kuhalne plošče

V večini domov se na kuhinjski otok namesti štedilnik, pečica in napa. To je nekako najbolj optimalna postavitev, saj lahko med pripravo hrane gledamo prostor ali se pogovarjamo z ljudmi na drugi strani otoka oz. v jedilnici. Za takšno postavitev je potrebna ustrezna inštalacija, od razvoda elektrike v tleh ter osvetlitve in zračenja v stropu. Še največja dilema pri takšni postavitvi je umestitev nape v prostor. V kolikor se odločite za visečo, potrebujete ustrezno zračenje oz. napo s filtrom ali potopno napo. Seveda je od kuhalne plošče odvisno, kakšno moč nape potrebujete, nekaj pa tudi od stila in izgleda kuhinje.

kuhalne plošče2

Lahko pa ga izkoristite tudi za umivalne površine

Nekateri se zaradi takšnih ali drugačnih razlogov odločijo, da ga bodo izkoristili za vgradnjo umivalnika in pomivalnega stroja. Gre za nekoliko manj pogosto odločitev, ki pa s seboj prinese tudi več dela z inštalacijami – namesto elektrike in zračenja potrebujete ustrezne vodne priključke, kar pa je veliko enostavneje delati že pri sami gradnji bivalnega prostora. V kolikor se odločite za takšen stil, kjer je korito izpostavljeno, je pomembno tudi, kakšno je. V prvi vrsti naj bo kakovostno in izstopajoče, po možnosti z brezšivnim prehodom iz delovne površine v korito, kar vam omogočajo pulti iz kamna, inoxa ali kerrocka.

kuhalne plošče4

Kaj pa ostale možnosti uporabe?

Kuhinjski otok je veliko več kot samo delovna površina. Lahko ga izkoristite kot kos pohištva, ki se iz gledišča osrednjega prostora kaže kot element z vitrinami, policami ali  omaricami. Nekateri dodatne površine izkoristijo tudi kot pult z visokimi stoli, popularne pa postajajo tudi izvedbe, kjer se kuhinjski otok nadaljuje v leseno jedilno mizo. V kolikor boste izbrali dolgi element, ki ga boste uporabljali tudi kot delovno površino, ne pozabite na priročne vtičnice, kamor boste lahko priklopili gospodinske aparate. Največkrat se vgrajujejo potopne vtičnice, lahko pa se jih skrije tudi v predal pod pultom.

kuhalne plošče

Praktični nasveti, ki jih je dobro vedeti pred izbiro

Minimalen odmik kuhinjskega otoka od stene in ostalih kuhinjskih elementov mora biti na vse strani 90 cm, da se lahko vsi predalniki klasičnih dimenzij odpirajo neovirano, obenem pa je dovolj prostora za neutesnjeno gibanje. Minimalna globina je 90 cm, da nanj brez težav umestimo tudi korita in kuhalne plošče. Ker za njim ni stene, se lahko zgodi, da bo čez pult brez težav poletel kak kuhinjski pripomoček, pri intenzivnem cvrčanju pa pričakujte tudi več čiščenja naokrog.