parket v kuhinji

Velikokrat slišimo, kako je parket v kuhinji največja napaka, ki jo lahko naredite. Sicer lesen pod izgleda lepo, prav tako se ujame s skoraj vsemi vrstami pohištvenih elementov, a na vprašanje, kaj je boljše, ploščice ali parket v kuhinji, je odgovor enostaven: kamnite obloge so vsekakor boljša izbira. Ne samo, da so enostavnejša za čiščenje, tudi življenjska doba in vložek, potreben za vzdrževanje stanja je manjši v primeru, da se odločimo za kamnite talne obloge. Seveda pa je končna izbira prepuščena vam, a vam lahko kljub vsem slabostim precej dobro služi tudi lesena obloga. Izberite primeren les, ki ni presvetel in ravno prav trd, in zelo mogoče je, da bo taka lesena talna obloga zdržala še dlje časa. V sledečem prispevku boste med drugim izvedeli glavne prednosti in slabosti vsake vrste talne obloge. Pa začnimo!

Vztrajate za parket v kuhinji? Potem sledite tem napotkom!

parket v kuhinji

Če ste še vedno mnenja, da bi v svojem domu povsod imeli lesena tla, potem morate upoštevati nekaj enostavnih predlogo pri izbiri in negi tega lesenega elementa. Je sicer lep, dekorativno vpadljiv, tudi trpežen. Prav tako daje prijetne občutke toplote in prinaša svetlost v prostor, v katerega je postavljen. Če ga redno in na pravilen način vzdržujete, vam bo služil več let, zato se ga splača redno in ustrezno negovati. Dolgotrajen užitek ob pogledu na tla je zagotovljen! Največja prednost lesenih oblog je ta, da jih lahko stalno in večkrat popolnoma obnovite. To pomeni, da ga lahko pobrusite, polakirate večkrat letno, če je to vaša želja. Seveda je tak korak precej cenovno potraten, saj lakiranje in poliranje stane od 300 eur naprej.

Izberite trd les!

Naravni izgled je nekaj, kaj si želi skoraj vsak lastnik doma, domačnost in toplina, ki jo izžarevajo lesene obloge, sta nenadomestljiva elementa vsake hiše. Lesena izbira naj bo trda in ne preveč luknjičasta, saj v nasprotnem primeru voda prehitro pronica v notranjost, kar lahko prinaša težave na dolgi rok (dvig lesenega poda). Hrastov les je na primer najtrši material, ki ga lahko izberete. Prav tako jesen. Najmanj primerna sta bukev in javor, saj sta premehka. Premehek les se tudi hitreje poškoduje, zareze kasneje zrastejo v globoke vrzeli, ki posrkajo vodo. Ko se to enkrat zgodi, poti nazaj več ni, saj voda dvigne lesene dele in povzroči trajne poškodbe tal.

Natančna nega je izrednega pomena

čiščenje parketa

Želite, da lesena tla ohranijo svoj prvotni izgled in vam služijo še dolgo let? Potem razmislite o negi lesenega elementa. Pomagate si lahko z naravnimi pripravki, ki jih kupite v vsaki bolje založeni trgovini s čistili, ali pa na pomoč pokličete profesionalnega mojstra, ki se s to storitvijo ukvarja vsak dan. Na vsakih pet let tla premažite z oljem ali voskom, ki bo zmanjšal zmožnost lesa, da vpije vodo in ostale tekočine. Nujno pa vpijte vsako tekočino, ki pride v stik s tlemi. Naravni videz je z oljem zagotovljen, prav tako je lep okras tudi lesk. Zaradi pretočnosti prostora dobijo lesene obloge tudi črn sijaj, kar lahko odpravimo z rednim čiščenjem in brušenjem. Nega naj bo redna in natančna, sploh na tistih delih, kjer je pretočnost in uporaba tal toliko intenzivnejša. Bodite pazljivi pri nanosu olja, saj lahko le-ta povzroči večjo možnost nabiranja umazanije na površini. Predlagamo vam, da vam pri tem pomagajo strokovnjaki in se nanosa olja ne lotite sami.

Torej, ploščice ali parket v kuhinji?

Parket v večini primerov ni najboljša izbira prav zato, ker so občutljiva tla. Že samo nekaj ur nepobrisane tekočine lahko povzroči dvig ali razpoke, ki jih je izredno težko popraviti na hitro. Prav tako so lesene talne obloge dražja alternativa, ki ima krajšo življenjsko dobo. Ploščice imajo na drugi strani številne prednosti, kot so:

  • Cenovna dostopnost: dobre ploščice lahko dobite že za nekaj deset evrov na kvadratni meter
  • Široka izbira vzorcev in barvnih kombinacij: na voljo so številni vzorci, imitacije, površinske obdelave, kar pomeni, da boste lažje izbrali točno tisto barvno kombinacijo, ki vam je všeč.
  • Dolga življenjska doba: v povprečju kamnite obloge svoj prvotni videz obdržijo dlje časa, tudi nekaj let dlje, če je izbira premišljena in kakovostna.
  • Enostavno vzdrževanje in čiščenje: kamnite talne obloge je veliko lažje vzdrževati in čistiti, že z nekaj kapljicami nežnega čistila in vode boste odstranili vse vrste umazanije in madežev.

Kaj je torej končna razsodba? Kaj izbirati kamnite ali lesene obloge?

Vaša izbira je odvisna od vaših želja in funkcionalnosti, ki jo želite imeti od talne obloge. Veliko kuhate in ne želite paziti na vsak svoj korak. Že samo en padec posode na tla, lahko povzroči nepopravljivo škodo, ki je na kratek rok ne morete rešiti. Zato vam predlagamo, da se rešite vseh težav in problemov, ki jih prinašajo lesene talne obloge in se odločite za kamnito alternativo. Lažje jih je čistiti, vzdrževati, imajo daljšo življenjsko dobo, se ne poškodujejo in so odporna na vse vrste poškodb.