poceni mobilne napreve

Kot kupci želimo vselej najti pravo razmerje med ceno in kakovostjo in v primeru telefonije je to še posebej zaželeno, saj je tako pomemben del našega vsakdana. Poceni mobiteli so vselej zelo iskani, pri čemer mednje spadajo tudi poceni mobiteli brez vezave, kot jih ima v ponudbi na primer ponudnik BOB in drugi, ravno tako pa nam je pomembna čim večja hitrost prenosa podatkov ter čim boljša povezljivost. V tem pogledu nam največ ponuja 5G internet. 5G internet namreč popelje našo izkušnjo na novo raven, saj omogoča izjemno hitrost, večjo zanesljivost in odlično povezljivost, za kar bomo sicer potrebovali tudi visoko zmogljiv procesor, zato mora biti naša naprava ustrezno prilagojena. O tovrstnih prednostih je med drugim na voljo več podatkov na naslednjem naslovu: https://www.bob.si/pomoc-in-informacije/5g-omrezje

5g internet1

Kako dostopni in kakovostni so poceni mobiteli?

Čeprav so pametni telefoni vsako leto dražji in velikokrat že presegajo marsikatero mesečno plačo, niso vsi potrošniki pripravljeni nameniti toliko sredstev zanje, zlasti če jim ne predstavljajo osrednjega aparata, preko katerega opravljajo različne (delovne) obveznosti. Če sodimo mednje, se bomo kot kupci cenejših modelov sicer morda morali odpovedati npr. visokokakovostnim fotografijam ali videom oziroma boljši ločljivosti zaslona ali večjemu prostoru za shranjevanje datotek, toda za:

  • klice,
  • pošiljanje SMS sporočil,
  • uporabo družbenih omrežij
  • in brskanje po spletu

bodo v celoti zadostovale ugodnejše različice, še posebej če nismo uporabniki, ki bi več ur dnevno morali strmeti v zaslon. Poceni mobiteli so dostopni pri marsikaterem prodajalcu, vendar pri nakupu vselej dobro preverimo in primerjajmo vse lastnosti, da bomo sprejeli smiselno odločitev. Pregledamo lahko različne spletne portale, mnenja in ocene, pozorni bodimo tudi na ugled prodajalca, da ne bomo kupili mačka v žaklju. Lahko pa tudi nekoliko počakamo na znižanja dragih različic in na ta način pridobimo želeni produkt, ki bo ustrezal našim zahtevam. V vsakem primeru pretehtajmo, ali bomo dobili največ za naš denar oziroma ali je bolj smiselno investirati nekoliko več sredstev in pridobiti bolj zanesljivo, visoko storilno ter brezhibno napravo kot bi jo sicer z varčevanjem.

poceni mobilne naprave

Koliko stanejo poceni mobiteli brez vezave?

Nadvse poceni mobiteli so za najbolj osnovne oziroma klasične modele s tipkami na voljo že od okoli 30,00 EUR dalje. Tovrstni modeli imajo vgrajen dokaj zadovoljiv digitalni fotoaparat z bliskavico ter videokamero in so primerni zlasti za tiste, ki so navajeni tipk in nadvse preproste uporabe. Spodobne modele bomo našli tudi za znesek od okoli 150,00 EUR dalje, imajo pa dovolj velik ekran in vzdržljivo baterijo ter druge prednosti. Za dobro ceno pa lahko dobimo dražje znamke tudi tako, da se na primer odločimo za tovarniško obnovljene telefone. V tem primeru jih izbirajmo pri ponudnikih, ki nam bodo zagotovili garancijo in preizkus naprav za določeno obdobje, da se lahko prepričamo, da nimajo kakšnih napak. Tovrstne naprave so na voljo tudi že za znesek od 100,00 EUR naprej, z njimi pa, nenazadnje, prispevamo veliko tudi k čistejšemu okolju.

bob 5g internet

5G internet in učinkovitost opravljanja nalog s poceni mobiteli

Tudi nekateri poceni mobiteli omogočajo, da uporabljamo 5G internet, kar moramo predhodno preveriti pri prodajalcu, če so skladni s to tehnologijo. 5G internet ima v primerjavi s svojim predhodnikom, ki bo še nekaj časa vzporedno prisoten, občutno izboljšano hitrost, in sicer do 50/10 Mbit/s. To nam izdatno olajša opravljanje določenih delovnih nalog in pretakanje različnih vsebin, kot so videi, dokumenti in tako dalje. obenem pa tudi prostočasne aktivnosti pri predvajanju glasbe, igranju iger ter drugo. Poleg tega to omrežje omogoča povezovanje različnih pametnih naprav, obenem je velika prednost tudi ta, da znižamo porabo električne energije v omrežju za celo 90 %.  V nastavitvah ga lahko vselej tudi onemogočimo, do omrežja pa lahko dostopamo, tudi če nismo v rednem naročniškem razmerju. Strah glede večje porabe podatkov je odveč.

5g internet1

Kaj potrebujemo, da nam bo 5G internet učinkovito deloval tudi na cenejšem telefonu?

Kot že na kratko omenjeno, za začetek potrebujemo:

  • ustrezno napravo, ki podpira tovrstno omrežje,
  • nadalje pa tudi kartico uSIM
  • in območje, ki pokriva tak signal.

uSIM kartica nadomešča predhodnico SIM in podpira najnovejšo LTE tehnologijo. Kratica LTE pomeni Long-Term Evolution oziroma po slovensko »evolucija na daljši rok«, ki je standard na področju mobilnih telekomunikacij. Standard je definiral konzorcij sedmih organizacij in njihovih partnerjev, ki od leta 1998 delujejo pod imenom 3GPP ali daljše The 3rd Generation Partnership Project,  pri tem pa gre za nadgradnjo obstoječih UMTS ter HSPA tehnologij. Brez uSIM kartice ne bomo mogli koristiti velikih hitrosti prenosa podatkov oziroma boljše pokritosti, zato jo je smiselno čim prej namestiti, v kolikor želimo oziroma potrebujemo tovrstne ugodnosti. Menjava je brezplačna, pri tem pa ohranimo svojo obstoječo številko. Obenem je taka kartica prilagojena za vse velikosti:

  • nano,
  • micro
  • ter midi.

Kar se tiče pokritosti signala, lahko zemljevide pokritosti za 5G internet preverimo na različnih spletnih straneh ponudnikov, kot je na primer BOB, ponudniki pa lokacije tudi redno posodabljajo, zato bomo vselej na tekočem z vsemi spremembami.

poceni mobilne naprave2