davčne blagajne

Davčna blagajna je od leta 2016 obvezna povsod tam, kjer poteka poslovanje z gotovino. V teh letih je prešla vsem v navado, v kolikor pa se z njo šele seznanjate, preverite različne spletne strani in ponudnike glede paketov za mesečno naročnino. Med drugim jih ponuja A1, o čemer si lahko več preberete na naslednji povezavi: https://www.a1.si/poslovni/poslovne-resitve/pisarniske-resitve/a1-blagajna

Preden jo lahko pričnemo uporabljati, bomo potrebovali še namensko digitalno potrdilo, ki ga pridobimo z zahtevkom preko portala eDavki. V kolikor pa poslujemo v več poslovnih prostorih, jo bomo morali zagotoviti v vsakem prostoru posebej.

spletne trgodvine in davčne blagajne1

Davčna blagajna in spletna trgovina

Potrebujemo jo tudi pri poslovanju s spletno trgovino, saj se namreč večji del plačil preko spletnih trgovin smatra za gotovinskega. Tako je npr. s plačilom preko kreditne kartice ali pa po povzetju, pa tudi s kriptovalutami, izvzet pa je denimo Paypal ter Moneta in direktno nakazilo na TRR. Vsak račun moramo potrditi, preden oddamo pošiljko.

davčna blagajna1

V katerih primerih ni potrebna davčna blagajna?

Ker za njeno uporabo potrebujemo internetno povezavo in tudi možnost priklopa na elektriko, je jasno, da potrjevanja računov prek nje ni možno izvajati na vseh lokacijah in v vseh situacijah:

  • V odročnih krajih ali pa če pride recimo do električnega izpada, davčna blagajna ne pride v poštev.
  • Če se ukvarjamo z nabiranjem gozdnih sadežev in jih prodajamo sveže, to spada pod osebno dopolnilno delo in je tudi ne potrebujemo (drugače pa je, če gozdne sadeže sušimo).
  • Ravno tako velja to tedaj, ko denimo naše poslovanje nima velikega obsega in izdamo zelo malo računov.

V navedenih okoliščinah se poslužimo vezane knjige računov, v vsakem primeru pa jih moramo naknadno vsak mesec potrditi preko eDavkov. V kolikor se naša situacija spremeni in jo bomo vseeno morali zagotoviti, pa se obrnimo na podjetja, kot je A1, da jo pravočasno uredimo.