balkon

 Ureditev balkona je lahko prava umetnost, sploh v toplih mesecih, ko že komaj čakate, da odvržete službena oblačila in se udobno namestite na svoj veliki stol ali gugalnik v prikupnem zelenem okolju. Še posebej, če živite v bloku, kjer vam primanjkuje zelenih površin in prostora za sprostitev. A kaj, ko vam prav ta prostor lahko nudi pravo oazo miru, kjer se lahko sprostite po napornem dnevu. Loža namreč predstavlja majhno, a zelo značilno podaljšanje vašega doma, kjer lahko ustvarite svoj zasebni kotiček.

Ureditev balkona v bloku vam bo dala neskončno možnosti, da ustvarite pravi mali čudež. Z malo truda in ustvarjalnosti si lahko uredite zeleno oazo, ki vam bo nudila zatočišče pred mestnim vrvežem. Skromen balkon tako lahko postane prostor za druženje s prijatelji, jutranjo kavo ali pa samo za sproščanje ob branju knjige.

ureditev balkona2.1

Predstavitev idej za kreativno ureditev balkona v bloku

Za primerno ureditev balkona je pomembno, da najprej določite namen uporabe in nato izberete prave rastline in dekoracije, ki ustrezajo vašemu okusu ter bodo na balkonu uspevale. Izberete lahko med različnimi stilskimi pristopi, kot so:

 • minimalističen,
 • zeleni,
 • romantični,
 • mediteranski ali
 • rustikalni

Pomembno je tudi upoštevati nekatere praktične vidike, kot so zaščita pred soncem in vetrom, primerna osvetlitev in shranjevanje pripomočkov. Za ureditev balkona ne potrebujete veliko denarja, lahko pa si pomagate tudi s preprostimi DIY (naredi sam) projekti, kot sta recikliranje starih predmetov ali izdelava lastnih barvitih lončkov za rastline. Z ustrezno ureditvijo lahko tako ustvarite svoj osebni kotiček, ki bo nudil zatočišče in sprostitev v divjem mestnem okolju.

balkon2

Kosi pohištva, ki vam bodo nudili vso potrebno udobje

Glede na to, kakšno kapaciteto balkona imate, si ga lahko zelo udobno in prikupno postavite. Prepričani smo, da je dovolj prostora, da nanj umestite enega izmed inovativnih, spodaj naštetih kosov pohištva:

 • Velik udoben stol: iz katerega lahko opazujete okolico, pišete poročila na računalniku, opazujete svojega otroka pri igri ali uživate s prijatelji ob dišeči kavi.
 • Viseči počivalniki: nadvse povpraševani in priljubljeni, saj nudijo sedenje in zibanje, ki je nadvse terapevtsko. Omogočajo vam, da jih pritrdite pod strop ali pa zanje uredite ogrodje, na katerem bodo viseli. Vse, kar še potrebuje, so mehke okrasne blazine, ki v času neuporabe, služijo kot čudovita dekoracija.
 • Zložljivo pohištvo: je fleksibilno in ima številne pozitivne lastnosti. Daje vam veliko možnosti, saj se prilagaja prostoru in ob neuporabi, zloženo, vzame zelo malo prostora. Skupaj s prikupnimi dodatki, kot so okrasne blazine, lončnice ali odeja na stolu, si boste ustvarili intimno zavetje, ki vas bo vsakič kar klicalo po tem, da se usedete in si vzamete čas samo zase.

ureditev balkona v bloku1

Ne pozabite na rastline

Razne zimzelene ali čudovite barvne rastline, vam bodo v dom vnesle košček narave in vam omogočile sproščenost ter barvitost. Vendar pazite pri sami izbiri. Svetujemo vam, da za majhne prostore izberete lončnice, ki ne rastejo hitro. Izbirajte tudi glede na to, na kateri strani se zunanji prostor nahaja. Če je na sončni, izberite takšne, ki niso občutljive na direktno sonce in obratno.

Dobro se je tudi vprašati, kaj želite z rastlinami doseči: se skriti pred radovednimi pogledi, želite, da oddajajo prijeten vonj in so čudovito cvetoče?

Nekaj primerov lončnic:

 • Oljka v loncu: primerna za sončne strani (20 do 30 stopinj ter do 5 ur sončne svetlobe), ni strupena;
 • Adam ali slonovo uho: primeren za začetnike, za temperature od 15 do 25 stopinj ter ne direktno svetlobo;
 • Sivka: primerna za strani, ki so dobro osvetljene s soncem. Zagotoviti ji morate lahka in prepustna tla ter jo postaviti v odcedne lonce, da se v njej ne nabira odvečna voda in vlaga.

Za vse, ki imate radi nekaj eksotičnega, pa bi bile tudi primerne: Jasmin, kokosova palma, Kumkvat, agava ali sobni mandarinovec.

Prepričani smo, da boste z zgornjimi nasveti lahko čudovito uredili svoj zunanji kotiček in se v njem vsakodnevno sproščali ob srkanju kave, druženju ali dobri knjigi.