vetrovi in napihnjenost2

Zdrava prehrana igra ključno vlogo pri ohranjanju telesnega zdravja in dobrega počutja. Ena od najpogostejših težav, s katero se srečujejo ljudje, so vetrovi, ki jih spremljata napihnjenost in bolečina v trebuhu. Čeprav so lahko vzroki, ki jih povzročajo vetrovi napihnjenost različni, je prehrana pogosto glavni krivec za nastalo stanje.

Rešitev, ki se skriva v vašem vsakdanu, je, da ugotovite, kako izboljšati prehrano in se s tem izogniti morebitnim neprijetnim simptomom, ki so iz dneva v dan hujši.

napihnjenost in bolečine v trebuhu

Vas spremljajo vetrovi napihnjenost in bolečina v trebuhu?

Napihnjenost se pogosto pojavi po obroku in lahko povzroči neprijeten občutek polnosti ter raztezanja v trebuhu. Čeprav so vetrovi ​​napihnjenost pogosto neškodljivi, lahko signalizirajo težave s prebavili. Na srečo obstajajo preprosti načini, kako izboljšati svojo prehrano in preprečiti napihnjenost ter posledično bolečino. Vzroki zanje so lahko naslednji:

 • Laktozna intoleranca: bolezen, ki pomeni nezmožnost za prebavljanje mlečnega sladkorja. Nastane pa zaradi pomanjkanja encima laktoze. Njeni simptomi so lahko prebavne narave, kot so vetrovi napihnjenost, bolečine, zaprtje, slabost, bruhanje. Lahko so pa sistemske narave, kot so vrtoglavica, kronična utrujenost, boleče mišice in sklepi, pojav razjed v ustih in podobno.
 • Celiakija: ali tako imenovana sistemska bolezen, katera nastane zaradi uživanja glutena in njemu sorodnih beljakovin, ki pridejo iz ječmena, pšenice, rži in drugih. Je dedno pogojena in izvaja imunski odziv proti lastnim celicam. Najpogosteje prizadene tanko črevo, pri čemer lahko pride prav tako do okvare sluznice črevesja. Edino zdravilo je zelo stroga dieta.
 • Sindrom razdraženega črevesja (IBS): angleško Irritable Bowel Syndrome, pogosta funkcionalna motnja prebavil, ki nastane zaradi motnje v gibanju črevesja ter izmenične driske in zaprtja z dodatkom bolečine, v predelu trebuha. Sama bolečina je posledica napenjanja oz. raztezanja črevesne stene ali poškodbe črevesne sluznice. Zanjo pogosto zbolevajo mlajši, ki so bolj izpostavljeni stalnim stresnim situacijam, depresiji in podobno.
 • Življenjski slog: pomeni, kako se prehranjujete, koliko stresa ste deležni ter koliko gibanja vnašate v svoj vsakdan.

vetrovi napihnjenost

Nasveti za izboljšanje prehrane

Kadar ugotovite, da trpite za eno izmed zgoraj naštetih simptomov, vam svetujemo, da upoštevate nasvete, ki bodo vidno zmanjšali občutljivost in si tako omogočite lepše ter občutno mirnejše življenje. Svetujemo vam naslednje, da:

 • ne izpuščajte obrokov in uživajte redne ter majhne obroke,
 • izogibajte se mastni hrani,
 • za obrok si vzemite čas, minimalno 15 minut,
 • zmanjšajte vnos vlaknin s hrano, ampak kljub temu skrbite za redno odvajanje blata,
 • dnevno skrbite za športno aktivnost, saj bo redna rekreacija izboljšala delovanje črevesja,
 • dodajanje probiotičnih pripravkov bo zaradi vsebnosti mlečnokislinskih bakterij, vzpostavilo ravnovesje črevesne flore. Te bakterije pospešijo fermentacijo v širokem črevesju, kar pomeni pospešitev in izboljšanje prebave ter zmanjšanje napenjanja.

vetrovi in napihnjenost

Kako si lahko ob hudih simptomih pomagate sami?

Najbolje kar lahko naredite je, da se izognete hrani, ki povzroča omenjene simptome. Najpogosteje v to skupino spadajo: mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo, gazirane pijače, nekatero sadje in zelenjava ter umetna sladila. Če še ne veste točnega izvora, ki ga povzročajo vetrovi napihnjenost, vam svetujemo, da pišete dnevnik zaužite hrane ter pijače, ki jo lahko nato označite za škodljivo ali neškodljivo. To je prav tako odlična praksa zato, da lahko v primeru nujnosti, samo tabelo pokažete svojemu zdravniku, ki lahko oceni stanje.

Kdaj je potrebno obiskati specialista?

Kadar ugotavljate, da vam kljub:

 • strukturi pravilne prehrane,
 • gibanja in
 • sproščenega življenjskega sloga nagajajo podobni ali popolnoma enaki neprijetni simptomi, kot so na primer vetrovi napihnjenost;
 • če se pojavi novonastalo zaprtje,
 • ob pojavu hudih bolečin v trebuhu,
 • v primeru alarmantnih simptomov (izguba apetita, bruhanje, hujšanje, kri v blatu ali slabokrvnost).

Svetujemo vam, da takšnih simptomov nikar ne zanemarjate ali ignorirate, saj se lahko hitro spremenijo v zapleteno stanje. Bodite skrbni pri izbiri hrane, pijače in svojega življenjskega sloga ter z dobrim počutjem premikajte meje svojih zmogljivosti. Telo vam bo hvaležno.