alergija cvetni prah

Pomlad in poletje sta zaradi toplih dni in obilice sonca med najljubšimi letnimi časi velike večine ljudi. A če je za marsikoga to čas dolgih sprehodov v naravi in brezskrbnega poležavanja v cvetočih mestnih parkih, so za tiste, ki jih muči alergija na cvetni prah, spomladanski meseci eni najbolj utrujajočih obdobij leta. Kihanje, kašelj, tekoč izcedek iz nosu, pekoče oči in srbečica … V kolikor ne gre za sezonski prehlad, predvsem pa, če se tovrstne težave pojavljajo v mesecih, ko cvetijo najbolj alergogene rastline – kot so leske, breze in različne vrste trav – je vzrok težav najverjetneje alergija na cvetni prah.

Kateri so znaki alergije na cvetni prah?

Alergija na cvetni prah ali seneni nahod se največkrat kaže v obliki različnih alergijskih reakcij, ki se pojavijo ob stiku z alergogenimi plodovi različnih rastlin. Najpogostejši znaki alergije na cvetni prah, intenzivnost katerih je odvisna od človekove preobčutljivosti, so voden izcedek iz nosu, zamašen nos, kihanje, kašelj ter srbečica v nosnicah ali v predelu oči, v kolikor pa alergijski rinitis traja dlje časa, omenjene simptome pogosto spremljajo tudi spremembe v počutju in motnje v pozornosti, težave s spancem, utrujenost ter glavobol.

Ko so lipe cvetele …

Če se simptomi alergijskega rinitisa in znaki alergije na cvetni prah pojavljajo zgolj nekaj tednov ali mesecev v letu, jih največkrat opredeljujemo kot sezonski seneni nahod. Vzrok za težave z nosno sluznico je namreč pogosto povezan s pojavom različnih vrst peloda – trav, dreves ali plevela – ki ga je v zraku največ prav v cvetočih in toplejših mesecih.

cvetni prah

Če pa se simptomi pojavljajo skozi vse leto, tudi v zimskem in jesenskem obdobju, ko v zraku ni veliko cvetnega prahu, pa gre najverjetneje za preobčutljivost na druge alergene v posameznikovi okolici – denimo hišni prah, pršice, živalsko dlako in perje ali spore različnih plesni.

Kako si ob alergijah lahko pomagamo sami?

Ključnega pomena je izogibanje alergenom ter v primeru alergijske reakcije čim hitrejši začetek zdravljenja. V času cvetenja naj se alergiki izogibajo gibanju na prostem, predvsem v vetrovnem vremenu, ter omejijo svoje aktivnosti v naravi. Ker pelod ostaja tako na oblačilih kot telesu in na laseh, je pomembno redno in temeljito umivanje telesa kot tudi pogostejše pranje oblačil.

Več pozornosti je potrebno nameniti tudi snažnosti bivalnih prostorov: tla naj bodo vsak dan posesana ali, še bolje, v izogib nabiranju dražečega prahu očiščena z vlažno krpo. V obdobju, ko je v zraku koncentracija cvetnega prahu največja, poskusimo čim več časa preživeti v krajih, kjer ga je v tem času manj – v visokogorju ali pa v obmorskih mestih.

Ko je potrebno poseči po zdravilih …

Alergija na cvetni prah je pogosto in utrujajoče obolenje, ki pa je v veliki večini primerov obvladljivo. Pri nekaterih ljudeh pa zaradi preobčutljivosti zgolj izogibanje alergenom pogosto ni dovolj, da bi se težave umirile. Težjim alergikom so tako na voljo različna zdravila za zdravljenje alergij, ki jih imenujemo antihistaminiki, ki učinkovito odpravljajo alergijske simptome, zmanjšajo alergijske reakcije ter preprečujejo vnetja: to so največkrat različna nosna pršila, ki lajšajo alergijske simptome, ter kapljice za oči, ki pomagajo pri vnetjih očesne sluznice in srbečici.