nakup_monitorja

Računalniški monitorji so enako pomembna izbira kot je izbira samega računalnika, še posebej, če ga uporabljate za več kot samo občasno brskanje po spletu. Pred nakupom je dobro premisliti, za kaj boste zaslon najpogosteje potrebovali – je to za opravljanje dela, za urejanje fotografij, za gledanje filmov, igranje računalniških iger ipd?  Od tega, za kaj ga potrebujete je odvisno, kaj potrebujete. Namreč, niso vsi monitorji enaki. V nadaljevanju vam bomo na enostaven način predstavili najpomembnejše lastnosti, na katere morate paziti pri nakupu zaslona ter dodatno opremo Digitus (https://www.techtrade.si/digitus), ki jo boste potrebovali za povezljivost zaslona z računalnikom in najboljše možno izkušnjo.

Velikost in ločljivost

Pri nakupu zaslona sta diagonala in razmerje stranic prvi dve lastnosti, ki zožata vso nadaljnjo ozbiro. Ko govorimo o velikosti in ločljivosti zaslona, imamo v mislih tako fizično velikost kot velikost uporabne površine. Večina zaslonov ustreza standardni velikosti 16:9, ki je tudi najbolj primerna za domačo rabo (t.j. gledanje filmov, občasno delo, brskanje po internetu …). Druga stvar je ločljivost oz. podatek, koliko slikovnik pik prekriva površino zaslona. Trenutno je najbolj pogosta ločljivost 1920 x 1080 oziroma 1080p. Za večino uporabnikov takšna ločljivost zadostuje, po nekoliko zahtevnejši bodo posegli le zagrizeni igričarji, tisti, ki delajo z grafičnim materialom ali programerji, ki uporabljajo več oken hkrati.

Velikost zaslona in ločljivost sta povezana, saj mora določena velikost imeti ustrezno ločljivost. Pri določeni velikostji in oddaljenosti od oči bodo zasloni ločljivosti 1080p izgledali povsem enako kot monitorji ločljivosti 720p. Zato je razdalja od uporabnika zelo pomemben podatek pri nakupu in uporabi zaslona, še posebej pri večjih zaslonih. Pravilo je, da višja kot je ločljivost, večji je lahko ekran in bližje zaslonu lahko sedimo.

Torej, kakšno velikost in ločljivost izbrati?

  1. za vsestransko uporabo bo zadostovala velikost 1920 x 1080 pri 22-44 palcih
  2. za grafično obdelavo multimedije je najboljša izbira 2560 x 1440 pri 25, 27 ali 32 palcih
  3. za igranje iger ali pri delu z več odprtimi okni hkrati je prava izbira 2560 x 1080 pri 29 palcih

LED tehnologija

Ko začnete prebirati specifike, ki jih ponujajo monitorji, največkrat naletite na dve LED tehnologiji: paneli TN (Twisted Nematic) in IPS (In-Plane Switching). TN paneli so eni najstarejših, najbolj razširjenih in najbolj ugodnih. Primerni so za uporabo v pisarni za urejanje besedil ali tabel, zaradi večje odzivnosti pa so primerni tudi za igranje računalniških iger. Drugi so IPS monitorji, ki imajo zelo širok vidni kot in odlično reprodukcijo barv, zaradi česar so odlični za obdelovanje fotografij in grafično oblikovanje. Slednji so še posebej primerni za večje zaslone, ki jih uporabljamo za gledanje multimedijskih vsebin ali namesto televizorja.

Odzivni čas, svetlost in kontrast zaslona

Odzivni čas pove, kako hitro se lahko spreminja slika na ekranu. Meri se v milisekundah in označuje čas, ki je potreben za preklop slikovnik pik s črne barve na belo. Povprečni LCD zaslon z TN tehnologijo ima odzivni čas med 2 – 5 ms. Za občutek – za običajno delo zadostuje ekran z odzivnim časom 10 ms. Večji zasloni lahko imajo nekoliko daljši odzivni čas, ki pa ga pri običajnem delu niti ne zaznamo.

Svetlost določa kontrast svetilnosti in pove, kakšna je vrednost za prikazovanje črne in bele barve na ekranu.  Višja kot je številka, boljši je prikaz barvnega kontrasta. Vse bolj priljubljen postaja dinamični kontrast, kar pomeni, da monitorji sami spreminjajo raven osvetlitve.

nakup monitorja

Monitorji in njihova ergonomija

Nekateri zasloni so statični, drugi imajo prilagodljiva stojala, kar omogoča prilagajanje višine in naklona. Slednji zasloni veljajo za veliko bolj ergonomične in primerne za tiste uporabnike, ki jih uporabljali pogosto oz. celo za delo. Nekateri monitorji imajo tudi vgrajene stenske nosilce, kamere in mikrofone, kar pa lahko rezultira v višji ceni.

Vhodi in najpogosteje potrebni priključki Digitus

Pred nakupom zaslona je dobro vedeti, kakšne priključke omogoča vaš računalnik. Različni proizvajalci imajo namreč različne načine priklopa, pri nekaterih (npr. novejše izdaje Apple računalnikov) potrebujete dodatne komponente, s pomočjo katerih združite vaš računalnik z zaslonom. Video izhodi ob USB in avdio priključkih največkrat nakazujejo na integrirano grafično kartico, medtem ko so izhodi ločene grafične kartice ponavadi nekoliko nižje in na zadnji strani računalnika. Pred nakupom zaslona preverite, kateri izhod imate na svojem računalniku. Najpogostejši so VGA, HDMI in DVI, le-te pa lahko povežete z različni adapterji in priključki.

Digitus je blagovna znamka računalniške opreme in komponent, kot so različni kabli in adapterji. Njihovi izdelki so priznani s strani tehnično spretnih in zahtevnih potrošnikov, cenjeni pa zaradi odličnega razmerja med ceno in uporabnostjo. Za povezljivost zaslona z računalnikom se največkrat uporabljajo:

  • Digitus DisplayPort HDMI adapter za priključitev naprav z DisplayPort izhodom na HDMI priključek zaslona
  • Digitus USB 3.0 mrežni UTP kabel za priklop zaslona na prenosni računalnik
  • Digitus DisplayPort DVI kabel za prenos slike iz DisplayPort vmesnika na DVI zaslon
  • Digitus DVI digital-digital kabel za povezavo računalnika in ekrana visoke ločljivosti (2560 x 1600)

Digitus Docking station je pretvornik, ki prenosniku omogoča 11 dodatnih priključkov z uporabo samo enega USP Tip-C priključka