ureditev_vrta_in_okolice

Če je včasih veljalo, da se gradnja ali prenova hiše konča z dokončano fasado, pa danes temu ni več tako. Vse bolj pomembno postaja tudi urejanje okolice in vrtov, ki hišo obdajajo. Zeleno dvorišče, sadovnjak, zeliščni kotički in cvetlične gredice so namreč podaljšek prostora, v katerem bivamo in v katerem se počutimo dobro. Ni lepšega kot spomladi občudovati cvetoče krošnje, na lep poletni dan uživati v senci domače zelene oaze ali jeseni opazovati spreminjanje barv. Seveda pa veliko zelenja in rastlinja zahteva tudi veliko časa in vzdrževanja. Veliko lastnikov urejanje okolice in vrtov ter obrezovanje drevja raje zaupa izkušenim specialistom za urejanje zunanjih infrastruktur, kot je podjetje Altituda (https://www.altituda.si/urejanje-okolice-in-vrtov).

Zakaj je obrezovanje drevja sploh potrebno?

 

Urejeno dvorišče je človekov poseg v naravo. Kljub temu, da odstranimo divje rastje ter posadimo svoje, se nove rastline podrejajo zakonitostim in spremembam v naravi. To je najhitreje opazno, ko zasadite zelenico. Že konec sezone se lahko med njo razrastejo nezaželene vrste kot so regrat ali mah. Rastline neprekinjeno rastejo in se razmnožujejo. Če urejanje okolice in vrtov zanemarimo, se kljub temu vzpostavi določeno ravnovesje, največkrat po principu preživetje najmočnejših, kjer določene rastline druge izrinejo iz življenjskega prostora.

Skoraj ni hiše, ki na dvorišču ne bi imela zasajene vsak ene jablane ali češnje. Med najpogostejše opravilo tako sodi obrezovanje drevja, ki ga ponavadi izvajamo spomladi, ko se temperature dvignejo nad ledišče. To je ključno za zdravo rast rastja in plodov. Tudi vse bolj priljubljena mantra  »pobeg nazaj k naravi« oz. okolica z minimalnimi posegi je lahko zelo zanimiva, vendar tudi ta potrebuje vzdrževanje, vsaj nadziranje rasti želenih rastlin, odstranjevanje škodljivih vrst in obrezovanje drevja. Slednje ni enostavno, zaradi raznolikosti je potrebnega kar nekaj znanja in pravilen pristop, saj lahko majhna človeška napaka vodi v propad rastline.

 

ureditev_vrta_in_okolice_vrtnar

Kako se lotiti prenove dvorišča?

 

Preden se lotimo samega urejanja okolice in vrtov okrog hiše, je potrebno zasnovati izvedbeni načrt. Smiselno je, da dvorišče prilagodimo tako, da se zunanjost in notranjost stilsko in prostorno povežeta, pri čemer je vmesni povezovalni člen ponavadi terasa. Teraso največkrat opremimo z zunanjim pohištvom, zasenčitvijo, letno kuhinjo, žarom ali kaminom ter primerno osvetlitvijo.

Urejanje okolice in vrtov je pomembno, da upoštevamo prostor, v katerega sta hiša in terasa umeščena, na primer kako blizu je dovoz ali cesta, kakšen je razgled, ali so na tej površini kakšni drugi objekti ipd. Od tega je odvisno, ali se boste odločili za zasaditev pretežno travnatih površin, ki razen rednega zalivanja in košnje ne zahtevajo večjih opravil, ali pa boste postavili bogat sadno-zelenjavni vrt ali celo otoček z ribnikom, ki pa zahteva več vzdrževanja.

Urejanje okolice in vrtov poteka v naslednjih korakih:

 

 • najprej izdelamo osnutek okvirnih in realnih možnosti z upoštevanjem želja,
 • osnutek zasaditve in ureditve,
 • izbor primernih rastlin glede na teren in lokacijo,
 • fizična gradbena in sanacijska dela za ureditev dvorišča,
 • sajenje rastlin in urejanje posameznih delov,
 • ureditev infrastrukture in prostora za druženje,
 • stalno vzdrževanje, ki pa se nikoli ne zaključi.

Jablane in hruške

 

Jablane in hruške cvetijo v drugi polovici pomladnega obdobja, zato jih obrezovanje drevja poteka v pozni zimi, ko ni več snega. Ključno je, da ujamemo čas, ko se temperature začnejo dvigati. Pri teh dveh sadnih vrstah se nikar ne bojte močno obrezati krošnje, saj je pomembno, da z redčenjem vej zagotovimo zadostno zračnost. Tako bo jablana rodila po celi krošnji, v nasprotnem primeru pa samo na zgornji tretjini višine.

Kaj obsega obrezovanje drevja jablan in hrušk?

 • Odstranjevanje bohotivk,
 • odstranjevanje vej, ki rastejo proti tlom,
 • odstranjevanje starih in debelih vej,
 • upogib mladih vej v vodoravni položaj navzven
 • odstranjevanje konkurenčnega vrha.

Češnja

 

Češnja je ena najbolj bohotnih rastlin na dvorišču, zaradi bogate in razraščene krošnje pa pri njenem vzdrževanju prihaja do največjih napak. Namreč, velikokrat se je bojimo dovolj razredčiti, saj si nihče ne želi narediti napake, ki bi ga poleti prikrajšala za njene slastne plodove. In ravno zaradi tega se slednje lahko uresniči, saj je krošnja preveč zaraščena in neprezračena. Pri češnji morate znati dobro ločiti med rodnim in nerodnim lesom. V kolikor tega ne znate, delo raje prepustite izkušenim strokovnjakom.

Marelica

 

Ko pride do vzdrževanja, so marelice velika posebnost. Obrodijo namreč na enoletnih poganjkih, poleg tega pa so izjemno občutljive na čas rezanja. Nepravilno vzdrževanje jim lahko zelo škoduje, kar lahko vodi v njihov propad. Obrezovanje drevja marelic je najbolj primerno poleti, po obiranju plodov, saj se takrat rane najhitreje zacelijo, zmanjša pa se verjetnost za pojav bolezni. Če imate radi marelice in bi radi še dolgo uživali njihove sladke plodove, vzdrževanje raje prepustite izkušenim strokovnjakom.

 

Zakaj urejanje okolice in vrtov zaupati podjetju Altituda?

 

Delo okrog hiše se nikoli ne konča. V kolikor ne razpolagate z veliko prostega časa, ki bi ga lahko namenili za urejanje okolice in vrtov okrog hiše, je najboljše, da si dvorišče uredite tako, da z njim ne boste imeli veliko dela. Lahko pa se za pomoč obrnete na strokovnjake, ki se že več let ukvarjajo z načrtovanjem, ureditvijo in oskrbovanjem dvorišč in ostalih površin. Kot smo že omenili, vas lahko neznanje in nepravilno vzdrževanje raznolikih rastlinskih vrst drago stane.