ležaji1

Ležaji so običajno izdelani iz jekla. Vendar se včasih uporabljajo tudi drugi materiali kot so keramika, plastika in celo steklo. Material, iz katerega so izdelani, vpliva na njegove lastnosti, na primer na to, koliko trenja povzroča in kako vzdržljiv je. Več si lahko preberete na naslovu https://www.tuli.si/lezaji. Material, iz katerega so izdelani, vplivajo tudi na njihovo ceno. Jekleni so najpogostejši in običajno tudi cenovno ugodni. Keramični so lahko dražji, vendar imajo v nekaterih aplikacijah boljše lastnosti. Plastični so pogosto najcenejša možnost, vendar morda niso primerni za vse uporabe. Pri izbiri je treba upoštevati lastnosti materiala in njihov vpliv na delovanje pri uporabi. Tudi stroški so dejavnik, vendar ne smejo biti edini dejavnik. Pravi tip za določeno aplikacijo bo zagotavljal najboljšo zmogljivost in najdaljšo življenjsko dobo, hkrati pa bo cenovno ugoden.

različne vrste ležajov

Eni najpomembnejših sestavnih delov strojev

Kroglični ležaji so eden najpomembnejših sestavnih delov v številnih vrstah strojev. Njegova glavna naloga je zmanjšati trenje med gibajočimi se deli, tako da jim zagotavlja gladko kotalno površino, po kateri se gibljejo. Kroglični ležaji se uporabljajo vse od koles in avtomobilov do letal. Kako delujejo? Njihovo osnovno načelo je zelo preprosto: temeljijo na dejstvu, da se kroglice lažje kotalijo kot drsijo. To je zato, ker se pri kotaljenju le-te skupaj z njo premika tudi njena stična točka s površino. To pomeni, da je trenje med kroglico in površino manjše, kot bi bilo, če bi kroglica drsela. Zaradi manjšega trenja se strojni deli veliko lažje premikajo gladko in brez upora. S tem postanejo stroji učinkovitejši in lahko podaljšajo svojo življenjsko dobo.

ležaji2

Kako so sestavljeni?

Kroglični ležaji so običajno sestavljeni iz dveh glavnih delov: notranjega in zunanjega obroča. Notranji obroč je običajno nameščen na gred, zunanji obroč pa na ohišje. Med obema obročema je več majhnih kroglic. Kot pove že ime, so te tiste, ki dejansko zmanjšujejo trenje. Zaradi svoje gladke površine se lahko prosto kotalijo med notranjim in zunanjim obročem. To kotalno gibanje pomaga ohranjati nizko trenje tudi pri velikih obremenitvah ali visokih hitrostih.