prebavni encimi

Kadar pojemo živila, ki so v osnovi težka za naš želodec, nam le-ta povzročajo boleč in izredno neprijeten občutek. Krive so lahko maščobe, prevelik vnos hrane, ali pa postana hrana. Da bi se te zagate lahko rešili, so nam v odlično pomoč encimi in probiotiki, kot so to na primer saccharomyces boulardii, ki bodo prebavo umirili in pospešili razgradnjo hrane tako, da se bo le-ta razporedila tja, kjer jo potrebujemo.

Za vas imamo 2 odlična rešitelja, ki ju lahko dobite v prodajalnah z naravnimi izdelki ali kar preko spleta. To so probiotiki, kot so na primer: https://www.hisa-zdravja.si/now-saccharomyces-boulardii-60-kapsul/, ti skrbijo za urejanje nemirne prebave. Odlični so v kombinaciji s prebavnimi encimi, ki so aminokisline oz. beljakovine, kot na primer: https://www.hisa-zdravja.si/now-prebavni-encimi-60-tablet/, zaradi katerih se procesi v želodcu pospešijo.

zdrava prebava

Zdrava prebava

Ker je vse več ljudi, ki imajo zaradi hitrega življenjskega tempa, težave s prebavo, je zelo dobrodošlo, da poznamo naravne sestavine, ki nam lahko pomagajo do dobrega počutja ter s tem tudi posledično ureditev presnove. Časovna stiska je tista, ki ogromen odstotek prebivalstva potisne v nezdrave prigrizke in hitro hrano, kar privede do vse več težav s funkcionalnimi sistemi prebave, kot so: zgaga, napihnjenost, zaprtje in driska.

Takšna stanja kaj hitro prerasejo v bolezenska, ki pa niso tako enostavna. Zato vas pozivamo, da se poskusite, kolikor se le da, držati zdravih prehranskih navad, jesti raznoliko hrano ter dodati pomoč, kot so prebavni encimi in prav tako kakšne probiotične bakterije, kot so to na primer Saccharomyces boulardii. Te vam bodo koristile prav vsak dan in stabilizirale ter pospešile kemijske reakcije v vašem črevesju.

zdrava bebava

Prednosti uporabe Saccharomyces boulardii

Te nepatogene kvasovke, ki se ponaša s probiotičnimi lastnostmi, je koristna za več težav, med drugim pomaga pri:

 • okužbi z glivico kandido in drugimi patogenimi mikroorganizmi,
 • zdravljenju vnetnih bolezni črevesja,
 • najpogosteje pa se priporoča za preprečevanje ter zdravljenje diareje, zaradi različnih vzrokov.

Težave porušitve so pogosto zaradi jemanja antibiotikov, neprave prehrane, okužbe z bakterijo, potovalne driske, sindrom razdraženega črevesja, Chronova bolezen, ulcerozni kolitis in podobne.Prednosti uporabe Saccharomyces boulardii je, da nas predvsem ščiti pred patogenimi mikroorganizmi, parazitskimi in glivičnimi okužbami, modulira naš imunski odziv, zmanjšuje razna vnetja ter dehidracijo. Prehranski dodatek Saccharomyces boulardii vas bo zaščitil tako pred kroničnimi kot tudi akutnimi težavami. Odlični za urejanje črevesja so tudi encimi.

Saccharomyces boulardii

Kako delujejo prebavni encimi?

Prebavni encimi so skupine encimov, katerih naloga je razgraditi večje molekule hrane, v manjše enote, katere lahko naše telo absorbira. So del prebavnega trakta, ki se odvija in sodeluje v fizioloških procesih po telesu. Le-ti delujejo kot katalizatorji in so pomembni za normalno delovanje našega organizma. Imajo pa nalogo, da razgrajajo različne snovi, kot so škrobna živila, maščobe in beljakovine.

To so sestavine, ki jih vsebujejo tudi ta odlična živila:

 • mango,
 • ananas,
 • banana,
 • ingver,
 • kivi,
 • avokado,
 • kislo zelje,
 • papaja in
 • miso (tradicionalna japonska začimba za pripravo juhe ali drugih jedi).

Prebavni encimi se delijo glede na ciljne substrate, in sicer na:

Amilaze – ki razgrajujejo ogljikove hidrate; Proteaze oz. peptidaze – razgrajajo beljakovine; Lipaze – razgrajujejo maščobe (triglicerine) in Nukleaze – razgradnja nukleinskih kislin do nukleotidov (ti so prisotni v vseh celicah in njihova naloga je kataliza razgradnje postaranih in poškodovanih nukleinskih kislin).

naravni prebavni encimi

Kako veste, da vašemu telesu primanjkuje določenega encima?

To je vprašanje, ki ga velikokrat slišimo. Kaže se različno:

 • Proteaz: pojavijo se razne alergije ter tvoriti se začnejo toksične snovi, zaradi neustrezne razgradnje beljakovin. Poveča se možnost za tveganje črevesne okužbe.
 • Lipaz: prisotnost zamaščenega blata ter driske; pomanjkanje maščob in z njimi povezanih vitaminov (D, E, K in A).
 • Amilaz: se kaže kot driska, zaradi neučinkovite razgradnje ogljikovih hidratov.

Kadar v prehrano dodate encime, s tem omogočite boljšo absorpcijo hranil, zmanjšate zaprtje, vetrove in napenjanje ter omogočite optimalno razgradnjo makrohranil.

prebava

Kdaj jih je priporočljivo dodati v svojo prehrano?

Koristno jih je dodati kot prehranska dopolnila v primeru laktozne intolerance, sindromu razdraženega črevesja, insuficienca trebušne slinavke, potem tudi v starosti, saj se njihova proizvodnja začne zmanjševati in se jih proizvede lahko le tretjina. Slaba stran tega je, da ljudje, ki zaužijejo hrano bolj revno z encimi, so nagnjeni k debelosti in povečanju telesne mase.

zdrava prehrana

Sožitje: encimi in Saccharomyces boulardii

Če želimo, kljub starosti in porušenemu ravnovesju, da telo deluje v slogu, je treba v svoj vsakdan vključiti dodatke, kot so kvasovke Saccharomyces boulardii in prebavni encimi. Skupaj bodo opravili delo, zaradi katerega bosta vaše telo in prebava zdrava ter bodo ostali elementi v ravnovesju. Probiotiki – kvasovke, bodo poskrbele za primerno okolje za razvoj in rast koristnih črevesnih mikroorganizmov, medtem ko bodo prebavni encimi omogočili hitrejšo razgradnjo hrane tako, da jo bo telo lahko absorbiralo.

Zgoraj opisani dodatki so kompatibilni z drugimi zdravili, tako da vas ni treba skrbeti, v primeru, če že jemljete kakšna druga zdravila, ki vam jih je predpisal osebni zdravnik. Vam pa vseeno svetujemo, da ga glede točne kompatibilnosti povprašate in se tako izognete morebitnim neprijetnim situacijam.