bruhanje

Gotovo ste se že zbudili po prekrokani noči in se v neprijetnem stanju, ko vas je želodec silil k temu, da bi izbljuvali vsebino, vprašali: »Kako ustaviti bruhanje po alkoholu?«. Obstaja več načinov za zaustavitev, vedno so na voljo tablete za pomiritev želodčne kisline, ki delujejo bazično, kar pomeni, da pomirjajo avtomatski refluks, ki vas sili k bljuvanju.

Kako ustaviti bruhanje po alkoholu na naraven način, pa je druga pesem. Lahko poizkusite s blagim kamiličnim čajem, v katerega vmešate žlico medu. Ampak, pozor! Tak čaj mora biti v tekočino namočen največ 10 sekund, da se samo nežno obarva vrela voda, v nasprotnem primeru bruhanje po alkoholu ne bo ponehalo, ampak se bo samo še stopnjevalo. Nekaj lahko za preprečitev pojava tega stanja naredite že sami: pred spanjem pojejte masten obrok in popite vsaj 1 liter mrzle vode. Na ta način bo želodčna sluznica zaščitena pred svojo lastno kislino.

Zakaj do tega stanja sploh pride?

alkohol

Vse snovi, ki bazirajo na etru, so za naše telo v prevelikih količinah nevarne. Dokler se hlapi iz našega telesa ne izločijo v popolnosti, bomo trpeli za stranskimi učinki in ostalimi težavami. Ker imajo največ dela s presnovo jetra (kar 90 % presnove etrov se zgodi tam), so tudi najbolj obremenjen organ. Ob razgradnji se ustvarjajo nevarni stranski toksini, ki dražijo želodčno sluznico in povzročajo neprijetno slabost. Včasih je rešitev, kako ustaviti bruhanje po alkoholu, težje najti, saj se na različne recepte in ostalo prvo pomoč vsako telo odzove različno. V lekarni se da kupiti kar nekaj pripravkov za zmanjševanje slabosti, kot so razni geli in tableti. Nekateri posamezniki tako substanco zaužijejo že pred pitjem, saj na ta način telo pripravijo na neprijetno noč oziroma pretirano uživanje alkoholnih pijač. Taka snov vsebuje substance, ki zadržujejo vlago in telesu pomagajo pri regeneraciji.

Sploh kaj zares pomaga?

Občasno pitje je za naše telo še večji stres, saj ni navajeno na velike napore, ki jih mora izvajati in nam pomagati, da se izložijo nevarni toksini. Prav tako se s prekomernim uživanjem etrskih pijač iz telesa odvajajo minerali in vitamini, zato bo vaš problem, še najmanjši. Če veste, da vas čaka »naporna noč« se nanjo pripravite. Zaužite proste radikale, antioksidante in vitamine C, B1 … Tudi selen in kalij bosta pomagala v procesu regeneracije in delovala pomirjevalno na vaše telo. Četudi vas sili na prisilno bljuvanje, ta proces poskusite ustaviti z obilnim zajtrkom, ki bo v želodcu ustvaril prijetno zaščitno plast. Zaužijte tudi svež sok, saj fruktoza prav tako optimalno deluje na vaše počutje.

Čudežnega zdravila proti mačku ni, ostaja pa dobra preventiva

Kot ste lahko že razbrali iz naših besed, čudežnega zdravila, ki bi rešil vaše težave ni. Najbolje je, da se zatečete k preventivi in se na dolgo noč pripravite z obilno večerjo, ki naj vsebuje zadostne količine nenasičenih maščob in kompleksnih ogljikovih hidratov. Zelo vam bo pomagal tudi 100 % pomarančni ali brusnični sok, saj vsebuje veliko antioksidantov in mineralov. Tudi bananin sok je zelo dobra rešitev za vaše težave, saj vsebuje velike količine kalija. Vsekakor pa se izogibajte pripravkom, ki vsebujejo veliko dodanih sladkorjev, saj si boste s tem naredili več škode kot koristi.

Šport, šport in še enkrat šport

šport

Veste, kako ustaviti bruhanje po alkoholu, preden se sploh začne? Vstanite iz postelje, privoščite si dolgo in mrzlo prho in začnite nov dan. Po obilnem zajtrku pa si privoščite dolg sprehod ali tek v naravni. Mrzel zrak vas bo napolnil z energijo in iz vašega telesa odpihnil vse slabe toksine. Med tekom se vaša pljuča ves čas oskrbujejo s kisikom, kar bo optimalno vplivalo na vaše počutje in zdravje vašega telesa. Vsekakor pa ne poležavajte cel dan v brezdelju, ampak ostanite aktivni.