plesen na steni

Imate tudi vi težave s plesnijo in pospešeno iščete preprosto in hitro rešitev? Zavedajte se, da ne gre le za grd videz vašega doma, temveč vam plesen lahko povzroči tudi resnejše zdravstvene težave. V njej so namreč mikroskopsko majhni glivični organizmi, ki so lahko v različnih oblikah. Torej, če želite najti način kako odstraniti plesen na steni, si lahko preberete nekaj koristnih nasvetov o tem.

Plesen lahko torej poškodujejo material, na katerem se pojavi, vendar lahko tudi škoduje vašemu zdravju, zato je odstranitev plesni iz stene nujna za vzpostavitev udobnega in zdravega bivanja.

plesen v stanovanju

Vzroki za pojav plesni v hiši ali stanovanju

Največji krivec za nastanek plesni je seveda povišana vlažnost v prostoru, do katere lahko pride zaradi številnih različnih dejavnikov. Običajno sta na prvih dveh mestih slaba toplotna izolacija in neustrezno oziroma ne dovolj pogosto prezračevanje. Dodatno vsebnost vlage prispevate seveda sami s kuhanjem, pranjem in umivanjem, lahko pa so krive tudi razpoke in druge nepravilnosti na zidovih oziroma stenah.

Največkrat se plesen v prostoru pojavi pozimi. Takrat namreč zaradi ogrevanja pogosto prihaja do velikih temperaturnih razlik med zunanjo in notranjo stranjo sten, zaradi česar začne nastajati kondenz. Najpogosteje plesen sicer lahko opazite v kopalnicah, na fugah, in v kuhinji, torej na splošno v prostorih, kjer preživite največ časa, zato je ključnega pomena, da veste kako odstraniti plesen na steni takoj, ko se ta pojavi.

Sicer v zaprtih prostorih veliko vode lahko izločimo že sami z dihanjem. Med spanjem naj bi izločili kar za četrt litra vode, zato je nujno redno prezračevanje spalnic in vseh ostalih prostorov. Običajno se plesen začne pojavljati v kotih, za omarami in ogledali ter za posteljami in zavesami. To lahko preprečite tako, da pustite vsaj deset centimetrov razdalje med steno in pohištvom, da zrak lahko nemoteno kroži.

odstranitev plesni

Odstranitev plesni iz stene na naraven način

Če bi želeli vedeti, kako odstraniti plesen na steni, vam ponujamo nekaj domačih trikov, ki jih lahko preizkusite. Eden od vsestranskih naravnih sredstev za odstranjevanje plesni je zagotovo soda bikarbona. Eno jedilno žlico sode bikarbone raztopite v litru vode in nanesete na prizadeto površino. Nekaj časa pustite, da začne delovati, nato pa dobro zdrgnite s sirkovo krtačo.

Lahko uporabite tudi beli vinski kis. Če je plesen močno razširjena, lahko uporabite nerazredčenega, če pa imate na steni le nekaj manjših madežev, lahko naredite mešanico kisa in vode v enakem razmerju. Ko nanesete pripravljeno mešanico, lahko nato pripravite še mešanico, ki bo prikrila vonj po kisu, in sicer lahko uporabite vinski kis in eterično olje sivke. Razmerje naj bo 10:1 v prid vinskega kisa. Nanašajte počasi, da jo bo površina dobro vpila. Postopek ponovite nekajkrat, vsaj dvakrat do petkrat.

plesen v kuhinji

Sami lahko preprečite nastanek plesni

Da se ne bi spraševali kako odstraniti plesen na steni, lahko poskrbite že sami tako, da preprečite vsako možnost za njen nastanek. To seveda pomeni, da ne smete niti pozimi zanemariti prezračevanja, torej redno, večkrat na dan, po pet do deset minut, prezračite vse bivalne prostore. S prezračevanjem pozimi bo hladen in suh zrak od zunaj nadomestil topel in vlažen notranji zrak. Med prezračevanjem zaprite ogrevanje in ga ponovno odprite, ko nehate prezračevati.

Poskrbite za ustrezno ogrevanje. Zelo pomembno je, da pozimi ohranjate toplo notranjost, saj v primeru, da se preveč shladi, lahko nastopi kondenzacija, ki spodbudi nastajanje plesni. Poskrbite tudi za ustrezno oddaljenost pohištva od stene in pazite, da zavese ne segajo do tal.