čevlji za smučarski tek1

Katera oprema za tek na smučeh je primerna za nas, je nujno vedeti, če se odločamo za ta zimski šport, saj nas na primer že pretesni čevlji za smučarski tek lahko prikrajšajo za tovrstne užitke na prostem. Najprej se moramo tudi odločiti, katero tehniko bomo izbrali, saj ima vsaka nekoliko drugačne pripomočke: bo to drsalna ali klasična tehnika ali morda sprehajalna? Razlike so tudi v pripomočkih, ki so namenjeni za profesionalne športnike. Poleg tega bomo morali izbrati še ustrezna oblačila in palice. Tako ni povsem vseeno, kaj bomo izbrali, čeprav se morda na prvi pogled zdi, da temu ni potrebno nameniti toliko pozornosti.

Različni če vlji za smučarski tek

Izbrati jih bomo morali glede na eno od prej omenjenih tehnik. Pri drsalni tehniki bodo morali biti na primer višji ter iz trših materialov za dober objem gležnja in z neupogljivim podplatom. Pri klasični pa so čevlji za smučarski tek nižji in iz mehkejših materialov, da stopalo lahko nemoteno gibamo oziroma je podplat upogljiv, s čimer lahko lažje izvajamo odrive. Na voljo je tudi kombinirana varianta obutve, ki bo prava za nas, če smo popolni začetniki. Ko kupujemo, preverimo naslednje:

 • kakovost tkanin,
 • izolativnost oziroma kako dobro zadržujejo toploto,
 • vodoodpornost ter različne membrane za zračnost,
 • kakšen je opetnik,
 • manšete,
 • ali je dno anatomsko itd.

S tovrstnimi lastnostmi bomo kar najbolje poskrbeli za svoja stopala, saj nas ne bo zeblo vanje in jih bomo lahko ohranili suha, obenem pa bodo tudi manj obremenjena. Poleg tega moramo upoštevati njihovo skladnost z vezmi oziroma različne načine vpenjanja, saj nam dobra obutev ne bo nič koristila, če se ne bo dobro vpenjala. Pri tem upoštevajmo, da posebej standardiziranih vezi ni. Čevlji za smučarski tek nas bodo sicer v povprečju stali od okoli 100,00 EUR dalje, nekateri tudi ceneje, profesionalni modeli pa lahko presežejo ceno tudi 500,00 EUR.

čevlji za smučarski tek 1.1

Ostala oprema za tek na smučeh

Kot omenjeno, moramo nameniti nekaj pozornosti tudi ostalim rekvizitom. Glede na našo težo ali višino ter tehniko se bomo odločili, katere smuči so ustrezne za nas. Za sprehajalno in klasično izvedbo naj bodo vsaj med 15 do 20 cm daljše od naše višine, pri drsalni pa med 5 do 10 cm. Najboljše je tudi pridobiti s strani ponudnika različne sezname, ki navajajo konkretno višino in težo ter tudi možnost izračuna z različnimi formulami, če želimo biti zares natančni. Ponekod pa nam tudi lahko naredijo konkretne izmere. Na podoben način poteka tudi izbor palic, ki bodo glede na posamičen stil segale skoraj do naših ramen ali pa do višine brade. Tudi tukaj bo ključni faktor naša velikost. Poleg naštetega bomo med nujne pripomočke uvrstili še različne maže oziroma voske, ščetke, strgala itd. za ustrezno servisiranje oz. vzdrževanje, ki ga moramo redno izvajati.

čevlji za smučarski tek 1

Izbor ustreznih oblačil

Tako kot čevlji za smučarski tek, naj bodo tudi oblačila zračna, vodoodporna in nepremočljiva ter topla, vendar ne preveč topla. Kroji naj bodo športni, razni dodatki na njih, kot so odsevniki, pa bodo povečali našo stopnjo varnosti, če se bomo odpravili na rekreacijo tudi v temi. Rokavice naj bodo iz trpežnih tkanin, prave velikosti in take, da bo z njimi oprijem čvrst. Potrebovali pa bomo tudi:

 • športno spodnje perilo,
 • brezrokavnik ali jakno ter za to aktivnost namenjene hlače,
 • puli,
 • naglavni trak,
 • kapo,
 • različne torbice,
 • bidon itd.

Jakna naj bo dovolj široka, da lahko pod njo oblečemo dodatne sloje, ki bodo poskrbeli za toploto. Cenovno bomo za ostale rekvizite in oblačila, tako kot pri obutvi, našli veliko izdelkov v rangu od nekaj deset evrov do več sto evrov, seveda odvisno od izbrane znamke, različne akcije pa nam lahko prinesejo dobre popuste sočasno s kvaliteto.