šivalni stroj

Šivanje je sproščujoča in ustvarjalna dejavnost, ki postaja vedno bolj priljubljena. Izdelovanje lastnih oblačil in preoblikovanje obstoječih že od nekdaj navdihuje posebne ljudi s samosvojim okusom za modo. Če ste se odločili, da se v tem preizkusite tudi sami, je ključno, da se je lotite s pravo napravo. Ta mora v prvi vrsti ustrezati vašemu znanju, veščinam in potrebam. V nadaljevanju preberite, kateri šivalni stroj kupiti, kaj paziti pri izbiri in koliko denarja odšteti zanj. Na trgu obstaja ogromno naprav, ki ponujajo najrazličnejše možnosti izdelovanja in kreiranja oblačil, vendar le s pravo izbiro naprave boste lahko ustvarjalne ideje spremenili v hobi, iz hobija pa morda še v kaj več.

šivalni stroj1.1

Prvo vprašanje: kako ste vešči?

Kot prvo se morate opredeliti, kako vešči ste uporabe te naprave. Ste popolni začetnik, ki se še ni srečal z napravo? Ali pa se že poznate z osnovami, vendar izdelujete oblačila le zase ali svoje najbližje, iz preprostih, tankih in elastičnih materialov? Potem bo zadostoval že osnovni elektronski šivalni stroj. Če pa ste uporabnik, ki se spozna na dejavnost in ima krojaštvo v malem prstu, všeči pa ste tako zahtevnih popravil in izdelovanja z debelejšimi materiali, pa potrebujete zmogljivejšo in namensko napravo z naprednejšimi funkcijami.

šivalni stroji

Profesionalna ali naprava za vsakodnevno uporabo?

Naprava za vsakodnevno rabo je zmožna šivanja, popravljanja in prešivanja, nekateri naprednejši modeli pa omogočajo tudi zahtevnejša opravila, kot so izdelovanje gumbnic, satenast šiv ali izdelovanje okrasnih šivov. Osnovni modeli so primerni za obdelovanje tanjših tkanin, medtem ko so za debelejše tkanine, kot so jeans, usnje ali platno, veliko bolj primerne naprave z močnejšim motorjem in večjo zmogljivostjo. Odvisno od vaših želja in znanja izberite ustreznega.

Mehanski ali elektronski?

Mehanski šivalni stroj je klasika v svetu šivanja. Kljub napredku v tehnologiji in pojavu elektronskih šivalnih strojev, so mehanske naprave brez elektronskega nadzora še vedno priljubljene. Upravljajo se s pomočjo ročnih gumbov, kolesc in vzvodov. Njihove prednosti so predvsem preprostost, trajnost in ugodna cena, medtem ko jih je težje upravljati, ponujajo omejen nabor vzorcev, z njimi pa je tudi težje izdelovati dekoracije in detajle. Na drugi strani pa elektronski šivalni stroj s svojimi naprednimi funkcijami, digitalnim zaslonom in visoko natančnostjo omogoča izražanje kreativnosti in profesionalne končne rezultate. Zaradi naprednih funkcij, natančnosti, hitrosti in enostavnosti uporabe je slednji veliko bolj priljubljena izbira za začetnike.

šivalni stroj1

Izkoristite možnost nadgradnje

Veliko naprav vam omogoča tudi nadgradnjo z opremo kot so tačke za robljenje, aparat za šivanje trakov, dodatne mizice ipd. Tako kot se bodo boljšale vaše ročne sposobnosti, se bo večala tudi potreba po novi opremi, ki vam bo pomagala doseči najboljši rezultat. V kolikor bo krojenje oblačil postalo več kot samo občasen hobi, je pri nakupu naprave smiselno razmišljati tudi o takšnih možnostih.

Koliko denarja odšteti zanj?

Koliko denarja odšteti za to krojaško napravo je odvisno od vaših potreb, proračuna in pričakovanj. Na trgu so na voljo naprave v širokem cenovnem razponu od nekaj sto do nekaj tisoč evrov. Začetniške naprave se gibljejo med 100 in 300 evrov, naprave za srednje izkušene uporabnike med 300 in 800 evrov, medtem ko napredne in profesionalne naprave zlahka dosežejo več kot tisoč evrov. Pri izbiri se vedno vprašajte, za kaj boste napravo uporabljali in kakšne funkcije potrebujete, v to pa ne pozabite vključiti tudi stroškov za igle, niti in druge potrebščine.

šivalni stroj2

Kateri šivalni stroj kupiti in kje?

Tako pri vseh napravah tudi v svetu krojaštva izbrane blagovne znamke izstopajo po kakovosti in trajnosti. Že res, da je znamka pomembna, vendar bolj v smislu kakovosti in trajnosti. Z napravami priznanih blagovnih znamk boste imeli manj popravil v prihodnosti, manj težav z dobavo rezervnih delov in manj težav z iskanjem servisa. Pri nakupu je pomembna tudi garancija.