sušilni stroj1.1

V toplejšem delu leta je sušenje perila na soncu in zraku enostavno. Nekoliko bolj oteženo je v deževnih dneh in hladnejši polovici leta, ko se perilo zaradi vlage in nizke temperature ne posuši. Rešitev je obešanje na stojalo v stanovanju, kar pa pa zavzame veliko prostora, pripomore k nabiranju vlage in slabemu zraku v stanovanju. Druga in veliko bolj učinkovita rešitev je sušilni stroj. Ta ima poleg osnovne naloge tudi številne druge prednosti, na primer ohranjanje mehkobe oblačil, manj mečkanja in posledično likanja, odmiranje pršic … V nadaljevanju preberite praktične nasvete, kako izbrati sušilni stroj, primeren za vaše potrebe.

sušilni stroj

Poenostavite si pranje perila

Sušilni stroj je smiseln nakup za vsakogar, ki želi prihraniti čas, se izogniti likanju in ohranjati oblačila v dobrem stanju. V primerjavi z obešanjem perila na zraku je tovrstna možnost veliko hitrejša, omogoča enakomerno sušenje pod nadzorovano temperaturo, obenem pa oblačil ne mečka tako kot sonce in zrak, zato vam velikokrat prihrani tudi likanje. Oblačila so mehka in dišeča, zaradi česar ne boste lahko pozabili na uporabo mehčalca. Med vrtenjem se iz perila ostranijo tudi mucke, dlake in lasje, kar je praktično za gospodinjstva z živalmi. Ker temperatura v napravi ubije pršice in mikrobe v oblačilih, je tudi odlična izbira za alergike in otroška oblačila. Naj vas nikar ne skrbi visoka cena položnic za elektriko. Moderne tovrstne naprave so energetsko učinkoviti in porabijo primerljivo manj električne energije kot starejše naprave.

Kako izbrati sušilni stroj za vaš dom?

Tako kot pri nakupu večine naprav v domu smo tudi pri tej omejeni z nekaterimi ovirami, ki do neke mere vplivajo na našo izbiro. Med temi so največkrat razpoložljiv prostor in posegi, ki jih želimo opraviti vanj. Čeprav so glasnost, dodatne funkcije in programi tisti, ki nas prepričajo v nakup, pa se je veliko bolj smiselno vprašati po funkcionalnih lastnostih naprave. Zato smo v nadaljevanju izpostavili nekaj največjih dilem in odgovorov nanje, ki se vam porajajo pri izbiri.

sušilni stroj1

Samostoječi ali pralno-sušilni?

Na voljo sta dve obliki: samostoječi ali kombinacija s pralnim. Če imate na voljo dovolj prostora, priporočamo nakup samostojnega aparata, zaradi katerega bo pranje perila veliko manj zamudno in kakovostno, v kolikor vam prostor tega ne dopušča, pa izberite 2 v 1 kombinacijo. Samostoječega lahko postavite ob ali na drugo napravo. Velikokrat ima večjo kapaciteto bobna, nižjo porabo in več programov.

Kondenzacijski ali ventilacijski?

Naprave se delijo tudi na način, na katerega odvajajo vroči zrak. Tako ločimo kondenzacijske in ventilacijske. V kondenzacijskih se vroča para spremeni v vodo, ki se nabira v posodi in jo je treba redno prazniti. ventilacijski pa odvaja vroči zrak skozi cev, ki jo je priporočljivo speljati iz hiše oz. stanovanja. Zaradi manj posegov v prostor so veliko bolj priljubljeni kondenzacijski modeli.

sušilni stroj2

Poraba energije

V primerjavi z začetnimi modeli in preteklimi prepričanji o visoki porabi je tehnologija napredovala do te mere, da je sušilni stroj danes precej varčna naprava v gospodinjstvu. Seveda pri nakupu vedno preglejte energijsko nalepko z lestvico energetske učinkovitosti. Najvarčnejši iz vidika porabe so naprave z oznako A+++, ki pomeni 30 % nižjo porabo od energijskega razreda A, vsak + manj pa pomeni 10 % nižjo porabo od deklariranega razreda A.

Cena

Cenovni razpon naprav je različen in sega vse od nekaj sto evrov do tisoč plus evrov. Cena je v veliki meri odvisna od blagovne znamke, zmogljivosti in kakovosti, zato vedno priporočamo, da razmišljate od sredine navzgor. Izbira cenejše naprave v začetku vam lahko prinese večje stroške v kasnejšem času, saj je veliko bolj dovzetna za okvare, pogosto pa se vam zaradi njih poveča znesek na položnici, saj niso tako energetsko varčni. Izbiro kakovostne naprave priznane znamke priporočamo tudi zato, ker v ceni prejmete tudi garancijo in pooblaščen servis v primeru okvare.