vaje za stegenske mišice po poškodbi kolena.p

Koleno, kot nekakšna vzmet, opravlja številne kompleksne gibe ter lahko prenaša izjemne sile. In ker je tako izpostavljeno, potrebuje podporo v obliki mišic, ki ga prekrivajo. Poškodbe tega sklepa so kar precej pogoste pri tekačih, medtem ko se dogaja popolno pretrganje križne vezi predvsem pri nogometu in odbojki. Stegenske mišice, ki prepletajo koleno, so tako rekoč njen edini blažilec, zato jih je pomembno krepiti, da preprečimo morebitne poškodbe.

Do poškodb pa seveda kljub temu lahko pride zaradi nenehne obremenjenosti ali napačnega in hitrega giba. Če je zraven prisotna še šibkost ali neravnovesje, pa lahko to privede tudi do težav s tem sklepom. Zato, kadar pride do težav, disciplinirano poskrbite, da opravite vaje za stegenske mišice po poškodbi kolena.

vaje za stegenske mišice po poškodbi kolena

Potek krepitve kolena po poškodbi

Rehabilitacija se izvaja z vajami za stegenske mišice, ki se nahajajo tako na sprednji, kot na zadnji strani stegna in so sestavljene iz več mišic, ki so zadolžene za pomoč pri gibanju kolena ter kolkov. To je zelo pomemben del zdravljenja, saj pomaga zmanjšati bolečino ter ob enem izboljša funkcije kolena. Kadar si poškodujete ta sklep, pride do poškodbe stegenskih mišic ali njihovih tetiv, kar pa lahko povzroči oslabitev mišic ter s tem tudi slabšo funkcijo samega sklepa. Na srečo lahko s pravilnimi vajami pomagamo pri ponovni izgradnji mišične moči in njenih funkcij.

vaje za stegenske mišice po poškodbi kolena.2

Primerne vaje za stegenske mišice po poškodbi kolena

Med vajami za okrepitev so lahko vaje s težo, kot so izpadni koraki, mrtvi dvig ali počepi, ki zahtevajo samo uporabo omenjene mišice. Prav tako so dobrodošle vaje z elastiko, ki uravnavajo in izboljšujejo moč ter funkcije. Koleno pa se ne krepi samo preko mišice stegna, vendar prav tako z vajami ostalih mišic, kot so:

 • mišice zadnjice,
 • hrbta ter
 • trebuha

poškodba kolena

Najboljše vaje, ki so priporočljive in se redno uporabljajo med zdravljenjem takšne poškodbe, so:

 • navaden počep (10 ponovitev ter 3 krogi),
 • izpadni korak nazaj npr. na brisači (stopala postavite v širini bokov in desno nogo, pod katero je brisačka, potisnete nazaj in proti tlom, medtem ko se leva noga pokrči in ustvari kot 90 stopinj. Ponovite 10x na vsako nogo ter 2 kroga),
 • mrtvi dvig na eni nogi (stopala v širini bokov, nagnete se naprej z desno roko proti tlom in dvignete desno nogo, dokler niste skoraj poravnani s tlemi. Stisnete ritne mišice, se dvignete in ponovite 10x na vsako nogo ter 2 kroga),
 • hoja vstran z elastiko na gležnjih (stopala v širini ramen, upognete kolena in začnete korakati, 15 korakov e eno in 15 korakov v drugo smer, ponovite 3 kroge),
 • izpadni korak v stran (stojite široko vstran od bokov in se spustite z boki nazaj ter vstran, medtem ko druga noga ostane iztegnjena – 20 x z izmenjavo nog ter 2 kroga),
 • stopanje na klop (z izmeničnim dvigom kolena k prsim 8 x ter 3 kroge),
 • bolgarski počep (z izmenično menjavo stopala 8-10 x ponovite in opravite 3 kroge),
 • priteg žoge z nogami (ležite na hrbtu z dvignjenimi nogami, ki počivajo na veliki žogi. Zadnjico dvignete od podlage in z nogami pritegnete žogo k sebi ter v stran. Ponovite 15 x ter naredite 3 kroge).

Vse naštete vaje so odlične za krepitev moči in ponovne vrnitve funkcionalnosti in prožnosti, vendar je treba pri izvajanju vaj upoštevati pravilno tehniko in pa intenzivnost. Saj lahko prevelika obremenitev stegenske mišice, povzroči dodatno poškodbo.

Z redno in dobro opravljeno rehabilitacijo boste prispevali k hitrejši vrnitvi k aktivnostim, ki jih imate radi. Ne pozabite pa, da je pri zdravljenju ključno vztrajanje ter potrpežljivost. Okrevanje je dolg proces, ki zahteva čas, predanost in trud. S kopico vsega skupaj boste dosegli želen cilj ter ponovno uživali v svojih hobijih.