pravo

Pravna pomoč je vedno dobrodošla, saj nam lahko prihrani veliko skrbi in denarja. Strokovnjaki, ki jih zaposluje odvetniška pisarna, so specializirani za različna področja, kot so gospodarsko, civilno in delovno pravo, pri tem pa nas popeljejo skozi različne možnosti razsodbe ter nam pokažejo morebitne »luknje v zakonu«, ki nam lahko pomagajo pri razrešitvi problema. Tudi pri sklepanju pogodb in ostalih zakonskih listin je strokovni pregled vedno dobrodošel.

V nadaljevanju vam bomo natančneje predstavili glavne značilnosti dobrega odvetnika ter kako lahko tudi vi s pravo izbiro svetovalca zaščitite svoje imetje. Tudi za primere reševanja problemov s področja zaščite človeških pravic in ustavnih pritožb je dobra odvetniška pisarna vaša najboljša možnost za uspeh. Po navadi ljudje za nasvet o tem, katerega pravnika najeti, povprašajo znance, saj ti najbolje poznajo način delovanja posameznega strokovnjaka.

Kako prepoznati dobrega pravnega svetovalca?

Za vsako področje velja, da število izkušenj ne pomeni nujno tudi boljše storitve. Pravni strokovnjak mora biti pri iskanju rešitev proaktiven, pripravljen za daljša raziskovanja pravne zakonodaje ter na poglobljena razmišljanju o različnih taktikah reševanja problema. Hkrati mora biti izvrsten pogajalec in komunikator.

Potrebno je stalno izpopolnjevanje s področja zakona, saj se ustava ves čas spreminja, dodajajo se različne direktive, s tem pa se na novo krojijo in razblinjajo pravice. Če je mogoče, se dogovorite za plačilo glede na izid problema, kot je višina odškodninske tožbe. Tudi iskrenost je v tem poslu cenjena vrlina: kot plačnik storitve si zaslužite izvedeti, kakšen je osnovni načrt strategije razreševanja.

 

odvetniška pisarna

 

Kako vem, da je odvetniška pisarna dovolj usposobljena za moj primer?

V uvodu smo omenili, da se vsaka odvetniška pisarna razlikuje glede na storitve, ki jih ponuja. Nekatere se osredotočajo predvsem na gospodarsko pravo, medtem ko druge na čelo svojih prioritet dela postavljajo civilno pravo. Najprej preverite akreditacije izbranega podjetja in dosedanje izkušnje zaposlenih. Uveljavljeni strokovnjaki po navadi šolanje nadaljujejo tudi v tujini in se ves čas izpopolnjujejo tudi na področju evropskega prava. Leta izkušenj sicer niso pogoj, ki pričajo o tem, ali je izbrani strokovnjak zares boljši od mlajših izvajalcev pravne storitve, je pa to vsekakor dober indikator kakovosti.

Izvajalec storitve mora biti poleg tega izredno aktiven in dobro poznati svoje področje ekspertize. Pri tem imamo v mislih predvsem zakone, direktive in poznavanje majhnih lukenj v zakonodaji, ki lahko celoten primer usmerijo v prid vam. Dobra lastnost dobrega pravniškega svetovalca je tudi iskrenost. Glede na pridobljene izkušnje vam bo znal podati svojo oceno o tem, kakšne so vaše realne možnosti za uspeh.

Nujno je aktivno in recipročno sodelovanje

Naloga dobrega pravnika ni samo svetovanje, temveč vključuje tudi vodenje in tolmačenje. Kot laični nepoznavalec je zakone včasih težko razumeti, zato potrebujemo nekoga, ki nam jih bo razložil na enostaven način ter nam dajal jasna navodila o pridobitvi listin za potrebe pridobivanja odškodnine.

V primeru ločitve v samem postopku delitve premoženja po navadi pride do občutljivih razprav in določitev skrbništva nad otroci, zato je podpora dobrega strokovnjaka izredno dobrodošla. Po navadi je odvetniška pisarna, ki zaposluje več strokovnjakov, boljša izbira v primeru, ko potrebujemo svetovanje z več področij, kot je nepremičninsko pravo. Seveda je cena v primeru večje interdisciplinarne ekipe tudi višja.