naravni deodorant1

Ste kdaj pomislili, kaj vse vsebujejo običajni dezodoranti? Hitra in masovna priprava kozmetike narekuje, dodajanje številnih škodljivih snovi, ki lahko slabo vplivajo na vaše zdravje. Še posebej, če imate alergije ali bujne reakcije na določeno sestavino. Čeprav vas v oglasih pogosto nagovarjajo v nasprotno, je resnica ta, da naravni dezodorant predstavlja veliko boljšo izbiro za telo in zdravje.

Najboljše pri vsem tem je, da ga lahko izdelate kar sami doma, iz preprostih sestavin, ki jih najdete v svoji kuhinji ali bližnji lokalni trgovini. Danes vam predstavljamo preproste in učinkovite sestavine, s katerimi bo naravni dezodorant recept poskrbel za svežino in zdravje vaše kože.

naravni deodorant (1)

 

Naravni dezodorant, izdelan iz samo 4 sestavin

Kot rečeno, je navaden dezodorant lahko poln kemikalij, ki velikokrat na koži povzročajo razne alergije, zapirajo žleze lojnice in s tem posledično povzročajo manj potenja. Potenje je naraven pojav, skozi katerega telo izloča strupe in se čisti, zato ga nikakor ni pametno v taki obliki omejevati.

Navadni izdelki, pogosto imenovani tudi antiperspiranti so za telo škodljivi in lahko v nekaterih primerih povzročajo prav tako resne bolezni, kot so rak na dojkah, alzheimerjevo bolezen in podobno. Naravni dezodorant na drugi strani pa je izdelan iz povsem naravnih sestavin, brez umetnih dodatkov in parfumov, kar telesu omogoča naravno dihanje in potenje.

Če ste tudi vi eni izmed tistih, ki ste že poskusili mnogo različnih izdelkov, pa ste navsezadnje kljub temu za seboj puščali neprijeten vonj, poskusite doma pripraviti svojega, ki bo zadostoval za kar 90 dni uporabe, bo prijazen koži ter primeren za vso družino.

naravni deodorant3 (1)

 

Poskusite te učinkovite recepte

Veliko potrošnikov različnih vrst kozmetike prisega na izdelke, pridobljene na naraven način. Če ste eni izmed njih, vam bodo spodaj opisani recepti prišli še kako prav. So zelo enostavni za pripravo, zato vam pri delu lahko pomagajo tudi mlajši člani.

naravni dedodorant

 

Najučinkovitejši, naravni dezodorant recept

Potrebujete: 25 g koruznega škroba, 15 g sode bikarbone, 40 g kakavovega (karitejevega ali kokosovega masla), 20-30 kapljic eteričnega olja po izbiri ter prazno embalažo, v katero boste shranili narejeno maso.

Postopek:

 • na parni kopeli raztopite izbrano maslo,
 • v drugi posodi zmešate koruzni škrob ter sodo bikarbono.
 • Mešanico dodamo stopljenemu maslu,
 • dodamo 20-30 kapljic eteričnega olja in zmešajte.

Z nastalo zmesjo napolnite želeno posodico in pustite čez noč, da se strdi. Naslednji dan je nared za uporabo. Učinkuje do 24 ur, zato ga ni treba nanašati več krat na dan.

kako izdelamo naravni deodorant

 

Preprosti dezodorant v stiku

Za izdelavo potrebujete: kokosovo olje, sodo bikarbono, karitejevo maslo, koruzni škrob ter eterično olje po izbiri. Priprava:

 • V loncu nad paro zmešajte 70 g kokosovega olja in 2 žlici karitejevega masla,
 • v vročo mešanico dodajte 1 žlico sode bikarbone ter 40 g škroba,
 • dobro premešajte in dodajte še 10-15 kapljic izbranega eteričnega olja.
 • Za na konec mešanico še samo prelijete v izbran model, počakate, da se strdi in že ga, po potrebi, lahko uporabljate.

Želite izdelati nekaj drugačnega?

Pripravite takšnega s probiotiki

Pozitivne lastnosti probiotikov: blagodejno delovanje za ljudi z luskavico, ekcemom, kožnimi izpuščaji, alergijami ter prav tako za starostne gube. Učinkovit, blagodejen in nežen bo zadovoljil vaše vsakodnevne izzive.

Za pripravo zmesi potrebujete:

 • 1 jedilna žlica kakavovega masla
 • 1 jedilna žlica kokosovega masla
 • 1 jedilna žlica karitejevega masla
 • 1-2 žlici nastrganega čebeljega voska (odvisno koliko trdo snov želite)
 • 2 žlici prahu marantine korenine (ali otroški puder)
 • žlico jedilna sode bikarbone
 • četrtina žlice vitamina E
 • 15 kapljic eteričnega olja (priporočamo čajevec, žajbelj, evkaliptus ali geranija) ter
 • 2 kapsuli probiotikov (ki jih lahko kupite v lekarni).

Priprava:

Nad vodno paro raztopite rastlinska masla ter čebelji vosek. Ko se stopijo, posodo odstranite iz ognja ter mešanici dodajte prah korenine ter sodo. Vse dobro vmešate, dodate vitamin E ter izbrano eterično olje. Ko se mešanica strdi na konsistenco pudinga, dodate vsebino dveh kapsul probiotikov. Ponovno premešate in shranite v ustrezno embalažo, ki jo dobro zaprete ter za nekaj časa hranite v hladilniku, da se dobro strdi.

Z izdelavo naravnega preparata boste naredili nekaj dobrega za svoje zdravje in prav tako za okolico.