otrošpka igrala

Naši najmlajši obožujejo aktivnosti na prostem in zunanja igrala so včasih že skorajda njihov drugi dom, saj na njih lahko preživijo ure in ure. Svež zrak, raziskovanje okolice, druženje in razgibavanje v enem so sestavni del njihovega vsakdana. Zunanja igrala lahko obiskujejo na javnih površinah ali pa jim jih postavimo na našem lastnem vrtu. Kako ter kakšna lahko izberemo in kako postavimo lastna zunanja igrala, med drugim preverimo tukaj: http://www.svet-igral.si/zunanja-igrala/. Za različne dejavnosti pa otroci potrebujejo tudi primerna oblačila in obutev glede na letni čas. Idealna bodo na primer:

 • otroške pajkice,
 • trenirke,
 • jopice s kapucami, vetrovke, ki bodo ščitile pred vetrom, in športne jakne, ki so nepremočljive,
 • udobno krojene majice z dolgimi ali kratkimi rokavi,
 • udobne kratke hlače,
 • trakovi za ušesa in razna pokrivala,
 • superge in drugo.

otroška igrala2

Kaj upoštevati pri izboru oprave za najmlajše, ko odhajamo na zunanja igrala?

Ko se z najmlajšimi odpravljamo na zunanja igrala in izbiramo ustrezno opravo, upoštevajmo nekaj smernic. Na prvem mestu naj bo udobje in kakovostni materiali, ki niso barvani z barvami, ki bi utegnile povzročiti kožne reakcije. Dobri so tudi materiali, ki so hitro sušeči in vodoodbojni, saj se v vročih poletnih dneh znoj hitro nabira na tkanini. Na voljo pa so tudi tkanine, ki preprečujejo madeže, kar je lahko še dodatno dobrodošlo. V prehodnem času uporabljajmo plasti, da jih lahko ustrezno prilagajmo, če se temperature naenkrat dvignejo ali če nenadoma postane hladno. Upoštevaje vse to, bomo lahko s svojo družino dlje uživali na zraku ne glede na vročino ali mraz.

otroške pajkice1

Zakaj so otroške pajkice in trenirke najbolj priročne?

Otroške pajkice so nadvse priljubljene med deklicami in so primerne za različne priložnosti – bodisi se v njih lahko sproščajo doma ali pri prostočasnih aktivnostih v naravi. Omogočajo:

 • prosto gibanje, ne da bi utesnjevale,
 • hitro si jih lahko nadenejo,
 • poleg tega pa jih lahko kombiniramo s krili in oblekami.

Prijetne barve in potiski s črtami, metulji, srčki, pikami, zvezdami in raznimi liki, vzorci ter simboli so prikupni in zato je otroške pajkice lahko vključiti v celotno garderobo ter z njimi navdušiti deklice. Za dečke otroške pajkice ne pridejo v poštev in tukaj nastopijo bolj različne trenirke, ki pa so primerne tudi za deklice, če jim otroške pajkice morda predstavljajo preozek kroj ali če si želijo spremembe in nekoliko debelejši material. Pazimo na to, da otroške pajkice niso pretesne okoli pasu oziroma da elastika ne zateguje preveč. V ponudbi lahko najdemo tanjše za toplejše dni in tudi žametne ali pletene, ko nastopi hladnejše vreme.

otroške pajkice.

Obutev za raziskovanje vodnih in drugih kotičkov

Ker naši mali raziskovalci radi zaidejo v kakšno lužo, potok ali reko, jim priskrbimo ustrezne čevlje, ki so:

 • lahki,
 • zračni,
 • raztegljivi,
 • primerno podloženi in topli v času zime,
 • vodoodporni
 • in ki se bodo hitro sušili.

Tako ne bodo premočili nogavic in bodo lahko brezskrbno uživali v vodnih doživetjih, nam pa ne bo treba hiteti domov, da bi zamenjali premočene čevlje in se izognili morebitnemu kasnejšemu prehladu. Čevlji naj bodo tudi dovolj široki, prostorni in ergonomski oziroma naj se dobro prilegajo. Mnoge znamke imajo v ponudbi take, ki imajo trd podplat in ozek prostor za prste, zato se poskušajmo temu v velikem loku izogniti. Za zunanja igrala, na katerih bodo naši najmlajši med drugim skakali, plezali in tekli, naj imajo dober oprijem oz. maksimalen stik z dano podlago in kvalitetno oblikovan podplat, za stopalo pa bo koristna tudi t.i. bosonoga obutev, ki je obstojna in ohranja zdrav razvoj stopal, saj krepi mišice v tem predelu (skupaj jih je preko 29). Tako bomo preprečili različne težave, kot so deformacije kosti (npr. izkrivljen palec), šibki stopalni loki, kladivasti prsti in drugo.

otroška igrala 1

Nogavice naj bodo trpežne

Tudi za nogavice lahko izberemo nekoliko bolj kvalitetne, z ojačanim dnom in prilagojene anatomiji malih nog ali take, ki bodo preprečevale žulje in nam ne bo potrebno reševati ran z obliži, poleg tega pa bodo tudi dlje zdržale oziroma bodo luknje v njih nastale čim kasneje. Vedno pa je priporočljivo imeti s seboj dodaten par nogavic, da jih lahko zamenjamo na pohodih. Za zimo naj bodo primerno debele, da bodo ohranjale toploto nog.

otroške pajkice

Kupujmo predvsem izdelke, ki spodbujajo zdravo gibanje in razvoj

Ne glede na to, ali gre za zunanja igrala, gozd, potok ali hribe – vselej izberimo kakovostne kroje, oblike in materiale, ki bodo upoštevali fizionomijo ter letni čas in ki bodo vzdržali velike sile, da ne bo prihajalo do prehitrega trganja, razvlečenosti in obrabe. Nekateri izdelki utegnejo biti nekoliko dražji, vendar se v tiste, ki podpirajo zdravo gibanje, izplača vložiti nekoliko več. Če izberemo ekološko pridelan in obdelan bombaž ali lan ter merino volno, kot tudi najlon, flis iz sintetične volne ali tkanine, ki nudijo zaščito pred soncem, bo to najbolj optimalno. Poleg tega izberimo tudi ustrezne dodatke, kot so: rokavice, šali, pokrivala za zaščito pred soncem, čelado, v kolikor to zahtevajo aktivnosti, očala in podobno.