polaganje ploščic.1

Pred polaganjem kateregakoli materiala, naj bo to laminat, parket, vinil ali keramika, morate biti dobro seznanjeni s samim postopkom. Če boste po prebranem prišli do spoznanja, da bo to vendarle preveč zahtevno za vas, se za izvedbo del raje dogovorite z mojstrom, ki bo to opravil na profesionalen način.

Preden začnete polagati keramične ploščice, morate še prej izvesti prvi in hkrati najpomembnejši korak, to pa je ustrezna priprava podlage za polaganje ploščic, od katere je pravzaprav odvisen vsak naslednji korak. Sicer načeloma velja, da lahko polagate na vsako podlago, pod pogojem, da je ta popolnoma čista, ravna in suha.

podlage za polaganje ploščic

Kaj lahko storite v primeru neravne površine?

Če je v tleh prisotnih veliko odpadajočih delcev, jih je nujno treba prej odstraniti. V primeru, da so tudi potem še vedno prisotne številne vdolbine, razpoke ter podobne nepravilnosti in neravnine, jih boste morali izravnati z uporabo posebne samorazlivne mase za izravnavo tal. Pred nanosom izravnalne mase, jo morate najprej ločiti od stene, kar lahko storite z za to namenjenimi izolacijskimi robnimi trakovi, nato pa na podlago nanesete osnovni premaz. Šele potem sledi nanos izravnalne mase.

Lahko se zgodi, da je površina tal precej vpojna, kar je predvsem odvisno od samih lastnosti podlage za polaganje ploščic. V primeru visoke vpojnosti površine boste morali nanjo nanesti temeljni premaz, ki bo izboljšal povezavo malte in tal. Pozorni bodite tudi na prisotnost vlage. Če boste obnavljali kopalnico ali podoben prostor, v katerem je veliko vlage, morate nujno še prej nanesti vodotesen premaz.

polaganje ploščic1 (1)

Celoten postopek lahko traja tudi 4-5 dni

Po izravnavi in nanosu osnovnih premazov so tla zdaj pripravljena na nanos lepila. Najprej jih morate premazati s posebnim lepilom, v katerega se položi PVC mrežica, ki bo med sušenjem lepila preprečila njegovo pokanje. Po nanosu morate počakati vsaj dva dneva, da iz tako pripravljene podlage za polaganje ploščic izhlapi vsa vlaga.

Ko so tla dovolj suha, je treba nanesti prvi sloj hidroizolacijske mase, v katero se ponovno položi tankoslojna mrežica, da prepreči pokanje. Zdaj morate še zaščititi vse stične površine med stenami in tlemi, in sicer tako, da povsod, kjer se stikajo, nalepite izolacijski trak. Običajno se uporablja desetcentimetrski. Tako pripravljeno površino je treba zdaj pustiti še 24 ur, nato pa nanesti še naslednji sloj hidroizolacijske mase. Po tem nanosu ponovno počakajte še naslednjih 24 ur, nato pa lahko začnete z nanosom lepila in lepljenjem keramike. Vse skupaj torej lahko traja od štiri do pet dni.

polaganje ploščic2

Priprava podlage za polaganje ploščic je lahko tudi krajša

V določenih primerih se lahko odločite tudi za hitrejši postopek, a je to odvisno predvsem od kakovosti vaših tal. V tem primeru bo potreben zgolj nanos posebnega organskega mineralnega lepila, ki je primerno za lepljenje keramike.

Zanj je značilna popolna neprepustnost na vlago in vodo, obenem pa dosega izjemno elastičnost, zaradi česar se lahko odlično prilagodi vsem vrstam nepravilnosti tal, kar še posebej velja za lesena tla. Keramiko lahko lepite direktno po nanosu tega lepila, nato pa je potrebno le še izdelati fuge. Za fugiranje je potrebna neprepustna fugirna masa.

polaganje ploščic5

Kako poteka lepljenje in fugiranje?

Ko dosežete primerno pripravljenost podlage za polaganje ploščic, vas čaka lepljenje keramike. Pri nanosu lepila pazite, da ga dobro razporedite po celotni površini tal. Nato ga je treba še prečesati s posebno nazobčano gladilko. Pri polaganju morate keramične ploščice rahlo pritisniti v tla. Ko končate, pa jih še čisto narahlo potolcite z gumijastim kladivom. Po približno 12 urah bo lepilo popolnoma posušeno in strjeno.

Sledi še zadnji korak: fugiranje. Najprej pripravite fugirno maso. Pri tem natančno upoštevajte navodila proizvajalca. Nanašate jo diagonalno na keramiko, pri tem pa pazite, da zapolnite vse špranje. Vmes večkrat pobrišite površino, saj boste le tako lahko zapolnili vse površine. Fuge morajo biti zapolnjene do samega zgornjega roba keramike, celotna površina pa mora biti popolnoma gladka.

polaganje ploščic3