Megleni in deževni dnevi so kot nalašč za prebiranje dobrih knjig, obisk prijateljev ali ogled muzejske razstave, a veliko gibanja željnih ljudi se ob takih dneh sprašuje, kam na izlet v slabem vremenu, da bi prosto popoldne ali konec tedna vendarle preživeli aktivno in v naravi – ter suhi. Če nam ni do knjig, umetnosti ali druženja in imamo v omari dobro nepremočljivo obutev in obleko, nam raznolika slovenska pokrajina omogoča, da tudi na videz neprijazen dan preživimo na prostem. Obisk slapov, sotesk, naravnih mostov ali sprehodi do izvirov rek – možnosti je nešteto!

Na varno pred dežjem – v jame!

Navkljub dežnikom in dobri nepremočljivi obleki je sprehajanje v naravi v hudem nalivu včasih preprosto nemogoče. Če pa vendarle želite dan preživeti v naravnem okolju, je morda deževna sobota pravi razlog za ponovitev osnovnošolskega izleta – v jamo! Le-teh imamo v Sloveniji v izobilju, od najbolj znanih – kot so Postojnska in Škocjanske jame – do manjših, manj obljudenih jam. Med lepše in zanimivejše jame, v katerih ne boste naleteli na gnečo, spada jama Vilenica, ena najstarejših turističnih jam na svetu, po znamenitih jamskih jezerih Križne jame pa se med obiskom lahko popeljete tudi s čolničem. Če ne veste, kam na izlet v slabem vremenu, da boste vendarle ostali suhi, pojdite torej – pod zemljo!

Deževni dan na umetni plezalni steni

Zaradi vse večje priljubljenosti športnega plezanja pri nas je na plezalne dvorane mogoče naleteti skoraj v vsakem večjem mestu v Sloveniji. Četudi je plezanje na umetnih stenah povsem drugačna izkušnja kot plezalni dan, preživet v enem izmed mnogih slovenskih naravnih plezališč, je obisk plezalnega centra morda pravi odgovor na vprašanje, kam na izlet v slabem vremenu. Velika večina športnih centrov s plezalnimi stenami nudi možnost izposoje opreme – za obisk tako ne potrebujete lastnih plezalnih čevljev, plezalnega pasu in drugih pripomočkov, tisti, ki se s plezanjem srečujete prvič, pa se ob prvem obisku lahko odločite tudi za individualno uro, na kateri se boste spoznali z osnovami športnega plezanja.

plezalna stena

Kam na izlet v slabem vremenu? V omaro!

Deževne, vetrovne ali hladne dni lahko izkoristimo tudi za čiščenje naših garderobnih in drugih omar. Natančno lahko pregledamo, kaj vse se nahaja v naših omarah z oblekami, preverimo, kaj od oblačil nam je še prav in všeč in česa nismo nadeli že leta. Dobro ohranjena oblačila lahko podarimo lokalnemu društvu ali zavodu, ki rabljene majice, hlače in obutev podarja tistim, ki si jih težje privoščijo, in na deževen dan tako nekomu polepšamo dan. Če res ne veste, kam na izlet v slabem vremenu, si lahko torej končno vzamete čas za nikoli pospravljene zaboje z orodjem in prepolne pisarniške predale.

čiščenje omare

Od muzeja do muzeja

Če se ne morete odločiti, kam na izlet v slabem vremenu, ali pa vas je potencialna premočenost do kosti preprosto odvrnila od izleta v naravo, prost dan lahko preživite v družbi umetnosti. Vsako večje mesto v Sloveniji premore raznolike likovne ustanove – naj gre za prostore, namenjene sodobni umetnosti, ali galerije, ki predstavljajo umetnost klasičnih obdobij. Velika večina institucij poleg brezplačnega vstopa nudi tudi vodene oglede razstav in raznolike dejavnosti za otroke in odrasle.