gorenjaski kraji1

Kot smo bili priča podatkom, se v zadnjih mesecih cena kvadratnega metra stanovanja vse bolj zvišuje in je celo rekordna, odkar jih beležimo, in sicer tudi za rabljena domovanja. V vseh večjih mestih je prišlo v letu 2021 do 15 % in celo do 20 % zvišanja v primerjavi z letom prej, veliko povpraševanje, ki je eden od razlogov za povišanje, pa ne pojenja. Napovedi za cene nepremičnin 2022 so bile tako pričakovano podobne, saj sedaj naraščajo stroški tudi na drugih področjih in zaradi drugih razlogov, kot so pandemija COVID-19 in omejevanje raznih gospodarskih dejavnosti, motnje v dobavah, dražji materiali in nenazadnje od letošnjega februarja celo ukrajinski konflikt in drugo.

gorenjaska1

Tako so cene nepremičnin 2022 še za nekaj dodatnih odstotkov višje in primerjalno glede na leti 2020 in 2021 govorimo tudi o tretjinskem povišanju. Trenutno v prestolnici, gorenjskih turističnih krajih ter na Obali presega 3.000 ali celo 4.000 EUR na m ². Toda počasi se kaže tudi vrh tega vzpona. Čeprav so stara prenovljena domovanja sicer dražja od neprenovljenih, tudi slednja znatno presegajo svojo realno vrednost, zato bodo po ocenah tudi med prvimi, katerim bo padla, a kdaj in če se bo to zgodilo, bo bolj jasno v prihodnjih letih po zaključku večjih projektov novogradenj.

cene nepremičnin

Gorenjski turistični kraji

Cene nepremičnin 2022 v gorenjskih turističnih krajih so bile zagotovo med vodilnimi po rasti in so se približale tistim v prestolnici. Na Bledu trenutno recimo dvosobno domovanje v bloku iz šestdesetih let 20. stoletja lahko pričakujemo za znesek nad 170.000 EUR, v Kranjski Gori pa bo treba seči še precej globlje v žep za vsaj dodatnih stotisoč evrov ali tudi precej več. Tudi v okoliških krajih Bleda in Kranjske Gore gre za podoben vzorec, kjer nemalokrat ne bomo našli veliko ponudbe pod 200.000, bomo pa po drugi strani na Jesenicah še uspeli priti na 2.500 EUR za m².

gorenjski kraji2

Večja mesta

V večjih mestih, kamor gravitira večina zaradi zaposlitvenih in drugih priložnosti ter boljše infrastrukture, je dogajanje naslednje:

  • Ljubljana, ki daje ritem celotnemu cenovnemu razponu, ostaja med najdražjimi, kjer pod 200.000 za običajen dvosobni dom ne bomo imeli ravno bogate izbire, v novograjenih objektih pa pridemo tudi že do presežka 300.000 evrov. Celo garsonjere dosegajo tovrstne zneske in v zadnjem letu smo lahko nekajkrat zasledili tudi izjemno neobičajne ponudbe v kletnih in garažnih prostorih brez funkcionalnih prostorov, kar kaže na krčevito dogajanje na trgu.
  • V Mariboru še utegnemo imeti srečo in najti ponudbo, ki še spominja na tako izpred nekaj let, so pa nekatere že v sozvočju s trenutnim dogajanjem in podobno velja tudi za Celje.
  • Kranj je zaradi bližine Ljubljane vedno zanimiv za vse, ki bi želeli nekoliko prihraniti pri nakupu, a po drugi strani ravno ta bližina tudi tukaj povzroča dvige, primerljive z ljubljanskimi.

cena nepremičnin2

Rast tudi na Obali

Cene nepremičnin 2022 so tudi na Obali poskočile in se postavile ob bok ljubljanskim. Najugodneje bo trenutno v Kopru, medtem ko v Luciji ali Izoli pričakujmo najvišje izdatke.

lepote gorenjske2

Cena kvadratnega metra stanovanja se utegne počasi ustaliti

Ker je v načrtu veliko novogradenj, samo v Ljubljani več sto novih domov, ki so v veliko primerih že vnaprej prodani, bo zanimiv nadaljnji razplet glede višine zneskov na m². Ponudba in povpraševanje namreč zaenkrat še zdaleč nista na točki, ko bi se približala izenačenosti. Trenutna ponudba ravno tako že velikokrat presega kupno moč prebivalstva na lokalnih ravneh, zato je več naložbenih nakupov ter povpraševanj tudi za počitniške objekte. V preteklih letih se je z rastjo turizma tudi precej tujcev odločalo za nakup, predvsem Italijani so ob zahodni meji in na Krasu kupovali največ, a se kot kaže tudi to nekoliko umirja.