oglaševanje na Googlu

Imate spletno stran, na kateri predstavljate svoje podjetje, a niste zadovoljni z njeno obiskanostjo? Google Ads oglaševanje je učinkovit sistem spletnega oglaševanja.

Verjetno se že zavedate, kako zelo pomembno je v današnjih sodobnih časih biti viden na spletu, a mogoče še ne veste čisto dobro, kateri način oglaševanja je za vas najprimernejši za pridobivanje potencialnih strank. Zato bomo pri podjetju Dominatus poskrbeli, da bo uporaba izbranega načina oglaševanja popolnoma prilagojena vašim željam oziroma potrebam vašega podjetja. S svojo ekipo izkušenih strokovnjakov na področju digitalnega oglaševanja vam bomo z veseljem svetovali in vam ponudili najboljšo in najugodnejšo rešitev. Pokličite nas (040 893 200) ali izpolnite kontaktni obrazec.

 Kaj je Google Ads oglaševanje

Google Ads oglaševanje ali Google Adwords oglaševanje, kot se je prvotno imenovalo, je strategija spletnega oglaševanja, ki jo vse več podjetij uporablja za trženje svoje blagovne znamke in promocijo svojih storitev ali izdelkov na Googlovem iskalnem omrežju in drugih spletnih mestih. Google Ads oglaševanje oglaševalcem ponuja tudi izbiro posameznega cilja. Tako se npr. lahko osredotočite na povečanje obiska spletnega mesta in s tem izboljšate možnosti za povečanje prodaje, lahko pa si za cilj postavite doseganje večjega števila telefonskih klicev ali večje število obiskov fizične lokacije vašega podjetja.

Z računom Google Ads imate popolni nadzor nad določanjem ciljev in možnost prilagajanja plačevanja stroškov. Določite lahko točen čas, kdaj naj se oglasi prikazujejo, in kdaj želite, da se prikazovanje oglasov zaustavi. Vendar Google Ads ponuja še veliko drugih možnosti oglaševanja, saj gre za popoln sistem oglaševanja na Googlu, s katerim lahko zakupite ključne besede na Googlovem iskalniku ali drugih Googlovih mestih, kot je na primer storitev Google zemljevid (Google Maps), lahko pa zakupite bannerje oziroma oglasne pasice v Googlovem prikaznem omrežju (Google Display Network) kot tudi oglasne pasice v mobilnih aplikacijah ter video oglase na Youtubu in oglase v Gmailu.

O tem, kateri način oglaševanja je najustreznejši za vaše podjetje, se dogovorimo skupaj z vami. Ko ugotovimo, kateri cilji bi morali biti doseženi z izbrano oglaševalsko strategijo, jih vpeljemo na spletni strani. Tak pristop nam omogoča nenehen vpogled v uspešnost doseganja teh ciljev, poleg tega lahko v vsakem trenutku, če je to potrebno, ustrezno prilagodimo strategijo, dokler ti cilji niso doseženi in tudi preseženi.

 google adwords1  

Kako poteka Google Ads oglaševanje in njegove prednosti

Za optimalno zastavljeno Google Ads oglaševanje je nujno potrebna podrobna analiza dejavnosti vašega podjetja in nato pravilno prepoznavanje nakupovalnih navad vaših potencialnih strank. Oglaševanje na Googlu v iskalnem omrežju doseže uporabnika ravno takrat, ko išče vašo storitev ali izdelek. V kombinaciji s še drugimi Googlovimi opcijami boste dosegli večjo prepoznavnost imena vašega podjetja, lahko pa boste tudi ustvarili nove potrebe in nova povpraševanja, dosegli boste lahko nove kupce, ki bodo ob ogledu oglasa prepoznali ime vašega podjetja in si želeli podrobneje ogledati vašo ponudbo.

Oglaševanje na Googlu je običajno pojem, ki ga najpogosteje povezujemo prav z oglaševanjem v Googlovem iskalnem omrežju. To poteka tako, da najprej prek nastavitev v svojem računu Google Ads določite ključne besede in oglase, ki jih želite prikazovati v Googlovem iskalniku takrat, ko posameznik vanj vtipka ime ali opis vašega izdelka ali storitve. Pametna tehnologija, na kateri je zasnovan Google Ads, poskrbi, da se na prvi strani Googlovega iskalnika prikaže izbrani oglas vašega podjetja točno v tistem trenutku, ko je vaša potencialna stranka pripravljena ukrepati in zato klikne na oglas. Takšni oglasi so običajno v besedilni obliki. Z njimi lahko dosežete točno določeno ciljno skupino ljudi, ki si želi kupiti vaš izdelek ali storitev, plačate pa samo za vsak klik, ki ga prejmete.

V programu Google Ads pa je poleg besedilnih oglasov možno objavljati tudi slikovne oglase v Googlovem prikaznem omrežju (Google Display Network), ki se nato prikazujejo na spletnih mestih, ki jih uporabnik obišče. Pri takšnem oglaševanju se uporabljajo grafične pasice (bannerji), s katerimi lahko dosežete mnogoštevilne in zelo raznolike spletne strani. Za ta način oglaševanja je značilen zelo širok doseg, vendar ga lahko omejite, če morda želite svoje Google Ads oglaševanje omejiti samo na tiste uporabnike, ki že poznajo vaše podjetje oziroma vašo blagovno znamko. Največja prednost pri takšnem oglaševanju je namreč prav ta, da lahko doseže širše množice, segmentiranje uporabnikov pa lahko poteka tudi glede na njihove demografske podatke, kot sta spol in starost, ali pa glede na njihove interese, ki jih je moč razbrati iz iskalnih pojmov in najpogosteje obiskanih spletnih strani.

google adds2

Svojo blagovno znamko pa lahko oglašujete tudi prek zelo priljubljenih video oglasov na Youtubu. To so običajno kratki, nekajsekundni oglasni video posnetki, ki se začnejo predvajati pred ali po predvajanju vsebine, ki jo uporabnik namerava pogledati na Youtubu. S predstavitvijo svojega podjetja s pomočjo domiselnega, kakovostnega in estetsko dovršenega video oglasa si vas bodo uporabniki vsekakor zapomnili. Če se odločite za oglaševanje prek Youtuba, boste plačali samo za ogled celotnega videa, če gre za 6- do 15-sekundni video oglas, oziroma v primeru daljšega, vam bo zaračunan strošek samo, če si uporabnik ogleda vsaj 30 sekund vašega oglasa. Tudi pri tem oglaševanju je možno ciljanje oziroma segmentiranje glede na interese uporabnikov in njihovo starost in spol, ter glede na prejšnjo obiskanost vaše strani.

Google Ads oglaševanje omogoča tudi Gmail oglaševanje oz. GSP (Gmail Sponsored Promotions). Gre za oglaševanje, ki poteka v vašem mailu oziroma znotraj vašega Gmail računa. Običajno tak oglas lahko vidimo čisto na vrhu seznama e-sporočil v zavihku ”Promotions”. Gmail oglaševanje je sicer dokaj priljubljena, a še ne docela izkoriščena metoda oglaševanja, zato so cene takšnega oglaševanja še vedno precej ugodne. Tudi pri tem načinu oglaševanja plačate samo takrat, ko uporabnik klikne na oglas oziroma odpre e-mail.

Kako se oblikuje cena oglaševanja na Googlu

Cena, ki jo boste plačali za takšen način oglaševanja, se oblikuje na podlagi števila klikov na vaš oglas. Torej, plačali boste samo v primeru, ko nekdo klikne nanj.

Možna sta sicer še dva načina zaračunavanja za Google Ads oglaševanje: ceno je možno oblikovati na podlagi števila dejanskih prikazov oglasa, torej ne glede na to, ali je stranka nanj kliknila ali ne; odločite pa se tudi lahko za zaračunavanje stroškov glede na to kolikokrat stranka izvede neko določeno dejavnost, ki jo vnaprej definirate, kot je npr. ogled video oglasa na vaši strani.

Toda cena na klik je še vedno najugodnejša in najpriročnejša rešitev, saj boste plačali samo takrat, ko nekdo klikne na vaš oglas.

Oglaševanje na Googlu deluje po principu dražbe, saj je zasnovano tako, da se na samem vrhu ponujenih oglasov prikaže tisti oglas, za katerega je določeni oglaševalec ponudil najvišji znesek plačila za en prejet klik. Nadgradnja tega sistema je Googlov Quality Score (QS).

google adwords

Ocena kakovosti in cena na klik

Ko zakupite določeno ključno besedo, jo Google ovrednoti z oceno od 1 do 10 – to je Quality Score oziroma ocena kakovosti. Z višjo oceno kakovosti vam bo zaračunana nižja cena za en klik.

  • Višji Quality Score je možno doseči na naslednje načine:
  1. Zelo pomembno je, da oglaševanje na Googlu doseže čim višji CTR (ang. Click-Through Rate) oziroma razmerje med številom prikazov posameznega oglasa in številom klikov nanj. Torej gre za meritev, ki izmeri, kolikšen odstotek ljudi klika na vaš oglas glede na število prikazov. To je pomembno iz dveh razlogov: višji CTR neposredno vpliva na višji Quality Score, vpliva pa tudi na samo ceno, ki jo oglaševalec plača za vsak prejet klik. S pogostejšim klikanjem na vaš oglas, Google zasluži več, če oglas z doseženim visokim številom klikov, prikaže pred tistim oglasom, na katerega ljudje klikajo manj.
  2. Vsebina vašega oglasa mora biti tematsko čim bolj povezana z zakupljeno ključno besedo oziroma je najbolje, da jo vsebuje v prav takšni obliki, kot jo je uporabnik vtipkal v iskalnik.
  3. Pomembno je uporabniku zagotoviti odlično uporabniško izkušnjo. Če bo uporabnik s klikom na oglas našel ravno tisto, kar išče in bo najverjetneje naslednjič ponovno kliknil na Googlov oglas, bo tudi Google zaslužil več, saj bo tak oglas ocenil za kakovostnega in vsebinsko relevantnega, zato ga bo prikazal višje med oglasi za nižjo ceno.

Vendar ni dovolj, da je oglas viden, uporabnik mora nanj tudi klikniti, če želite, da si ogleda vašo ponudbo, zato je pomembna tudi oblika oziroma struktura oglasa. Ta mora namreč s svojo vizualno podobo in sporočilom uporabnika prepričati, da bo nanj kliknil. Cilj oglasa je torej, da s klikanjem nanj izboljša CTR in uporabniku ponudi prav tisto informacijo, ki jo išče in tudi pričakuje, da se mu bo po kliku odprla stran, ki mu bo ponudila točno tisto, kar je želel najti. Samo v tem primeru se bo tudi odločil za dejanski nakup. Namen oglasa mora torej biti, da uporabnika prepriča o ponudbi in mu obenem jasno sporoča, da takšne priložnosti ne sme izpustiti iz rok.

Ste že izvedeli dovolj in želite samo videti, kako to deluje v praksi? Potem nas pokličite (040 893 200) ali nam pošljite mail (info@dominatus.si) in skupaj bomo zasnovali najučinkovitejši način oglaševanja na Googlu za vaše podjetje.

google ads4

Zakaj potrebujete oglaševanje na Googlu

Z oglaševanjem na Googlu vam bo omogočeno neposredno povečanje možnosti za večjo prodajo, saj dosežete večje število ljudi, ki obišče vašo spletno stran.

Google Ads oglaševanje vam med drugim omogoča tudi natančno opredelitev ciljne publike oziroma segmentiranje, ki ga je možno doseči glede na ustrezno ključno besedo, ki jo zakupite, kot tudi glede na čas in lokacijo posameznega uporabnika, ali glede na to, če so določeni uporabniki že v preteklosti obiskali vašo spletno stran. Segmentiranje pa se lahko dosega tudi glede na samo napravo, s katero uporabnik brska na spletu in potem klikne na vaš oglas (namizni ali prenosni računalniki, mobilne naprave, itd.).

Velika prednost takšnega oglaševanja je seveda predvsem ta, da plačate stroške samo takrat, ko uporabnik klikne na vaš oglas.

Zakaj izbrati Google Adwords oglaševanje

Če želite biti vsaj en korak pred svojo konkurenco, potem je za uspešno promocijo svojega podjetja smiselno izkoristiti možnosti, ki jih ponujajo sodobne tehnologije. Z zavedanjem, da vsakodnevno vse več ljudi na internetu vsakodnevno išče izdelke, storitve oziroma rešitve za svoje težave, je jasno, da tu lahko nastopite vi, ki lahko ponudite iskano rešitev na način, ki bo takoj pritegnil pozornost iskalcev.

Za vas prilagojeno Google Adwords oglaševanje boste plačali samo takrat, ko bo nekdo kliknil na vaš oglas. Poleg tega boste vse svoje prihodke in stroške lahko natančno izmerili in imeli vanje popoln vpogled.

google ads2

 Kaj pridobite s sodelovanjem z nami

Z Google Ads računom boste imeli popoln vpogled in nadzor nad svojimi stroški, saj lahko sami dostopate vanj in pregledujete vse pridobljene podatke v realnem času. Sami določate, kolikšen znesek ste pripravljeni plačati, poleg tega plačate samo po prejetem kliku na vaš oglas.

Lahko boste sproti merili uspešnost svoje oglaševalske kampanje, saj boste vsakič vedeli, kdaj nekdo klikne na vaš oglas, izvede nakup ali si naloži vašo aplikacijo in podobno. Ker boste lahko videli, katere oglase ljudje največkrat klikajo in katere ne, boste lahko tudi hitro ukrepali in temu ustrezno prilagodili svojo kampanjo. Tako boste izboljšali donosnost svoje investicije.

Vaši oglasi bodo glede na izbrane kriterije prikazani samo tistim ljudem, ki jih želijo videti, in sicer ob pravem času in na pravem mestu. S ciljanjem oziroma segmentiranjem bo vaše Google Ads oglaševanje doseglo tiste posameznike, ki se zanimajo za vaš produkt ali storitev. Ciljanje lahko vpeljete na več načinov:

  • S ključnimi besedami: to so izrazi ali besedne zveze, ki se nanašajo na vaš proizvod oziroma storitev in se jih uporablja za prikaz vaših oglasov v trenutku, ko uporabniki vtipkajo v Googlov iskalnik želeni izraz ali obiščejo s tem izrazom povezano spletno stran;
  • Mesto prikaza oglasa: vaši oglasi se lahko prikazujejo med zadetki v iskalnem omrežju (Google Search oz. Googlov iskalnik) ali prikaznem omrežju (Google Display Networks);
  • Starost, lokacija in jezik: izberete lahko starost, lokacijo ali jezik vaših ciljnih strank;
  • Čas in pogostost: lahko določite, da se vaši oglasi prikazujejo samo ob določenih urah ali točno določene dni v tednu ter tudi opredelite, kako pogosto želite, da se prikazujejo.
  • Naprave: vaši oglasi se lahko prikažejo na vseh vrstah naprav (prenosni in namizni računalniki, mobilni telefoni, itd.), lahko pa tudi omejite na točno določen tip naprav, na katerih želite, da bi se prikazovali.

Učinki, ki jih doseže Google Ads oglaševanje, so merljivi in dokazljivi, saj račun Google Ads povežemo z računom Google Analytics, ki opravlja tovrstne meritve. Tam so shranjene vse nastavitve, ki se vam zdijo pomembne.

Podjetje Dominatus bo vaš Google Ads račun popolnoma prilagodilo vašim željam. Vendar tudi v primeru prekinitve sodelovanja z nami, boste vse shranjene podatke in nastavitve lahko ohranili, saj Google Ads račun ostane za vedno v vaši lasti.

Vas še vedno nismo prepričali? Prepričajte se sami – pokličite nas (040 893 200) ali nam pošljite mail preko kontaktnega obrazca https://google-oglasevanje.com/kontakt in poskrbeli bomo, da bo Google Ads oglaševanje vašemu podjetju prineslo večjo prepoznavnost.