disk golf v naravi

Disk golf je tradicionalnemu golfu podobna športna igra, pri kateri v posebej za to oblikovane kovinske košare namesto žogice mečemo ploščate in okrogle diske, t. i. frizbije. Cilj obeh iger je enak: s čim manj udarci oz. meti izbran pripomoček – pri prvi igri je to žoga, pri drugi frizbi – spraviti v končno luknjo na igrišču.

Cenovno dostopna igra je primerna za vse, ki bi si želeli svoj prosti čas preživljati aktivneje in v naravi. In četudi igra zveni preprosto, so raznolike proge – teh je na svetu že več tisoč – oblikovane tako, da je vsaka igra izziv: naj gre za razgiban teren ali na igralnem območju nahajojča se drevesa in grmičevje.

disk golf

Rekreacija za vso družino

Klasična igra golfa zaradi drage opreme in uporabe golfišč kot tudi pogosto zahtevane pozornosti, ki naj bi jo igralci namenjali oblačilom, velja za šport in kratkočasje premožnejših. Ker je velika večina prog za to različico golfa povsem brezplačnih za uporabo, poceni pa je tudi sama oprema – cena za en frizbi se giblje od 5€ do 14€, za igro pa potrebujete le enega – je igra dostopna širokemu krogu ljudi. Igrajo ga lahko moški in ženske vseh starosti, ker pa v njem neizmerno uživajo tudi otroci, je kot zdravo razvedrilo v naravi primeren tudi za družine z majhnimi otroki.

diski za golf

Od izmetne točke do kovinske košare

Četudi so po svetu na voljo številni tečaji, tako skupinski kot individualni, se zaradi preprostih pravil, ki jih zlahka usvojimo, igre lahko lotimo tudi sami. Poleg nekaj spretnosti, ki jo pridobimo z vajo, je poleg preprostih pravil ključno le še poznavanje sestavnih delov proge – le-ta je sestavljena iz izmetnih con in košev.

Prve si igralci izberejo glede na svoje znanje, kondicijsko pripravljenost in moč ter trenutno počutje kot tudi čas, ki ga želijo nameniti posamezni igri. Del izmetne cone je ciljna luknja, na kateri je nameščen sicer prenosljiv kovinski koš: ciljna točka igralčevega frizbija.

golf disk

Preprosta in razumljiva pravila

Poleg pravil, ki veljajo za vse športne igre – kot je denimo vljudnost in strpnost do soigralcev – se je pri igri potrebno držati še nekaj dodatnih navodil, opis katerih najdete na strani disk golf Slovenija. V splošnem je igra podobna klasičnemu golfu, le da namesto palice in žogice vsak igralec uporablja frizbi. Zmagovalec igre je tisti, ki frizbi do končne luknje spravi z najmanj meti. Prvi met se vedno izvaja z določenih izmetnih con, vsak naslednji pa s točke, na katero je padel frizbi ob prejšnjem poskusu. Uspešen zaključek igre predstavlja frizbi, ki pristane v košari ali v verigah koša.

Do seznama igrišč na strani disk golf Slovenija

Igrišča, seznam katerih lahko najdete na uradni strani zveze disk golf Slovenija, se nahajajo tako v mestnih parkih in gozdovih kot na travnikih in primestnih gričih. Nam najbližja že urejena igrišča najdete v avstrijskem Gradcu, na območju Toskane ter ob švicarskem jezeru Maggiore. Tistim, ki se na igrišču znajdejo prvič, so v pomoč informativne table, s katerih lahko razberejo podatke o sami progi – njeni dolžini, zahtevnosti kot tudi številu lukenj. Označena je tudi priporočljiva pot diska ter optimalno število metov.

igrišča disk golf v sloveniji