chiptuning

Chiptuning je v avtomobilizmu znana tehnike posodobitve in oplemenitenja motorja vozila. V prvi vrsti gre za povečanje navora in zmogljivosti motorja, pri tem pa se zanesljivost naprave ohranja. Chiptuning se deli na dve vrsti, kot ga izvajajo v podjetju, ki ima spletno stran na veckonjev.si, in sicer na standardno in ekološko. Pri obeh različicah gre za povečanje moči motorja, le da je pri drugi verziji mogoče povečanje do 10 %. Še ena prednost take posodobitve vozila je zmanjšanje končne porabe. Po želji strokovnjaki izvedejo tudi optimizacijo po meri, a se za to odloča manj ljudi. Omenjen proces je zahtevno poseganje v vozilo, zato so izkušnje izvajalca ključnega pomena za to, da je celotna storitev opravljena pravilno in natančno. Gre za reprogramiranje motorja, zato lahko že majhna napaka povzroči veliko škodo na vozilu, v najslabšem primeru pa je tak jekleni konjiček na cesti manj varen.

Zakaj izbrati podjetje s spletno stranjo na veckonjev.si?

Vsak ljubitelj jeklenih konjičkov sanja o zmogljivem motorju, ki kar poskoči ob pritisku na pedal, zato ne čudi dejstvo, da chiptuning postaja vse bolj priljubljena storitev tudi v Sloveniji. Chiptuning zvišuje moč motorja in prinaša še več užitkov v vožnji, pri tem pa upošteva zakonska določila s področja avtomobilizma. To storitev v Sloveniji opravlja malo ponudnikov, kar pa ne pomeni, da so storitve vseh enako kakovostne. Nekatera podjetja pri izvajanju omenjene storitve sodelujejo tudi z ostalimi ponudniki iz Nemčije ter na svoje delo nudijo tudi garancijo.car diagnosis

Kako poteka chiptuning?

Proces povečanja navora in moči motorja se je skozi zgodovino spreminjal. Včasih v klasičnem vozilu ni bilo veliko elektronskih delov, kot jih pod jeklenim pokrovom srečamo danes. Šlo je bolj za manipulacijo delovanja uplinjača. S kasnejšim pojavom enote za krmiljenje vozila (kot jih poznamo tudi danes) se je proces spremenil: gre za menjavo tovarniških nastavitev motorja, turbine, pri čemer se spreminja količina vbrizgane nafte, s tem pa tudi hitrost pospeševanja. Veliko lažje bi bilo, da bi že v tovarni vsako vozilo sprogramirali na način, ki bi omogočal več fleksibilnosti pri nastavljanju moči. Inženirje in glavne snovalce jeklenih konjičkov pri uresničitvi tega omejujejo strogi zakoni o dovoljeni količini izpušnih plinov. Velikokrat je za doseganje dobrih rezultatov uradnih testov potrebno znižati zmogljivost motorja. Sam proces poteka v posebnem laboratoriju, s pomočjo dinamometra in posebnih aplikacij. S pomočjo pridobljenih podatkov iz zgorevalnega prostora se določi nove parametre, pri tem pa upošteva zakonske določitve in kritične zmogljivosti vozila.

Ali je poseganje v motor škodljivo?

Poseganje v delovanje motorja, kot je chiptuning, je občutljiv proces, ki zahteva strokovno in visokousposobljeno ekipo. Vsi posamezniki, ki storitve izvajajo, morajo dobro poznati tako sestavo motorja kot tudi zakone. Tudi v Sloveniji optimizacijo motorja izvaja veliko število ljudi, a večina izmed njih nima zadostno količino strokovnega znanja, zato lahko pri svoje delu naredijo veliko nepopravljivih napak. Reprogramiranje motorja zahteva sofisticirane računalnike in ostale pripomočke. Veliko samooklicanih »mojstrov« ni pripravljena na tako velike investicije, zato pri svojem delu ubirajo bližnjice, ki lahko poškodujejo motor vašega vozila. Naj vas nizka cena ne zavede: pred izbiro izvajalca natančno preverite njegove reference in si prihranite nepotrebne skrbi.