kako narediti spletno stran

Imate majhno podjetje in se sprašujete, kako narediti spletno stran? V tem prispevku boste izvedeli detajlno  predstavitev le-tega, hkrati pa vam bomo predstavili najpogostejše pasti, ki se lahko zgodijo v primeru, da se izgradnje lotite sami. Vedno lahko izberete tudi ponudnika, ki dobro ve, kako izdelati spletno stran, a je taka poteza pogosto draga, nemalokrat se zgodi, da vam taki »ponudniki« za svoje storitve zaračunajo ceno, ki ni povsem poštena. Najprej morate izbrati ime domene in ponudnika gostovanja. V Sloveniji je takih podjetij precej, dobro je, da so serverji, kjer bo gostovala vaša stran, precej zanesljivi in zaščiteni pred vrsto nepričakovanih težav (požar, kraja, izpad elektrike). Zadnja stvar, ki si jo želite, je gotovo ta, da bi vaša spletna stran, na kateri imate shranjen ves svoj trud in podatke kupcev, nekdo ukrade.

Kakšen bo namen mesta?

Najprej se morate vprašati, kakšen bo namen internetnega mesta. Boste na njem prodajali svoje izdelke, razpolagali s koristnimi informacijami, gre za landing page, ki ne potrebuje veliko dizajna … Preden se lotite glavnega tehničnega vprašanja, kako narediti spletno stran, določite tudi urejevalnik internetnega mesta. Obstaja več vrst: WordPress je zaradi enostavne uporabe tudi pri nas eden izmed najbolj priljubljenih CMS-jev. Na drugem mestu je Magento, a ta urejevalnik je namenjen večjim trgovinam, prav tako je urejanje na tej platformi težje. Če boste prodajali veliko število izdelkov/storitev, vam predlagamo, da se odločite za profesionalno postavitev. Kako narediti spletno stran hitro in cenovno ugodno, namreč velikokrat zamegli pravi pomen delujočega mesta, saj pozabimo na pomembnost funkcionalnosti. Če kupite že v naprej pripravljeno temo je velika možnost, da bo vsebovala nekatere nepravilnosti, kar boste brez programerskega znanja težko odpravili sami.

Kako izdelati spletno stran z dobro uporabniško izkušnjo?

uporabniška izkušnja

Dobra uporabniška izkušnja je še ena stvar, ki je ne gre pozabiti. To, da iskalec na strani hitro in enostavno najde informacije, ki jih išče je izrednega pomena. Dobra uporabniška izkušnja je torej drugo najpomembnejše vprašanje, če se sprašujete, kako narediti spletno stran. Danes nekatere digitalne agencije že imajo zaposleno osebo, ki skrbi samo za to področje marketinga. Načrtuje zadeve, kot so lokacije gumbov na strani, kako velike slike morajo biti na spletnem mestu, kakšna pisava je priporočljiva za določen segment kupcev … Barve, teme in značaj mesta so prav tako pomembne. Če prodajte oblačila, je vse to še toliko pomembnejše, saj gre za vizualno privlačen izdelek, na katerega se bodo obiskovalci z veseljem vračali.

Če povzamemo, kateri so glavni koraki postavitve

Za vse, ki se sprašujete, kako se zadeve lotiti, smo pripravil kratek povzetek, kako se tega lotiti:

  • Odločite se za domeno in gostovanje: na voljo je več ponudnikov, odločite se lahko za domeno .net, .si, .com, .info …
  • Izberite platformo za postavitev: ročno spisani izdelki so dražji, cene se začnejo pri 2000 €, seveda lahko uberete bližnjico in izbere WordPress, Wix ali Magento, prav vsaka platforma ima sovje prednosti in slabosti, vaša izbira je odvisna od vašega budgeta
  • Izberite dizajn, poskrbite za kategorizacijo oz. meni in spišite tekste: pri pisanju besedi se držite pravila obrnjene piramide, kjer so pomembne informacije shranjene na vrhu, manj pomembne pa na dnu …

Cenovna ugodnost največja prednosti samostojne postavitve

cena

Za celotno postavitev mesta na internetu ne potrebujete veliko denarja. Temo lahko kupite že za slabih 100 €, potem pa je potrebno v celoten proces vključiti tudi čas, potreben za izvršitev. Brez izkušenj boste potrebovali približno 1 mesec, ne pozabite tudi na splošne pogoje in pogoje poslovanja, saj se boste tako izognili plačilu kazni. Dodate lahko tudi Newsletter alert, kjer zbirate podatke in kontakte svojih obiskovalcev in na ta način zbirate podatke in kontakte za sledeče marketinške dejavnosti in aktivacije.